Viisi parasta hortakasvia – Jouko Kivimetsän listaus

Viisi parasta hortakasvia – vaikea valinta? Viisi parasta hortakasvia on periaatteessa haastava valintatilanne, mutta muutamat villikasvimme vain nousevat listalla niin ylös herkullisuudellaan, terveys- ja käyttöominaisuuksiltaan, että ainakin neljän ensimmäisen valinta on aivan helppoa. Lupasin kirjoittaa tämän artikkelin jo pari viikkoa sitten edellisessä blogissani, jossa luettelin viisi suurinta...

Laiduntamalla saat vieläkin nuoria villivihanneksia

Moni hiljattain hortoilun aloittanut uskoo ehkä, että kausi olisi jotenkin jo ohi. Ei todellakaan! Monet villivihanneksista tuottavat välittömästi uudet versot tilalle laiduntamalla eli kun ne katkaistaan. Kerätäkseen veden kielelle herauttavia tuoreen heleän vihreitä vuohenputken versoja ei tarvitse odottaa ensi kevääseen. Täytyy vain kääriä hihat ja laittaa viikate...

Mesiangervon kukka hurmaa myös jäätelössä ja leivonnaisissa

Mesiangervon kukka on kaunis ja huumaavan tuoksuinen. Moni suorastaan rakastaa tuota hunajaisen kukkeaa tuoksua. Mesiangervon kukkia kannattaakin kerätä myös talven varalle kuivaamalla. Kukkia kerätään silloin kun 30 prosenttia kukista on vielä nupullaan.  Myös moni öttiäinen on viehättänyt myös kukista, joten pieni kukkien lepuutus viileässä vaikka puhtaan...

Rentunruusun ylistys!

Vaikka kevään ihana villiparsakausi on jo aikaa ohi, maitohorsmassa on vielä paljon kerättävää! Rentunruusu eli maitohorsma kasvaa miltei kaikkialla. On lähes vaikea katsoa mihinkään suuntaan luonnossa, ettei kasvi osuisi silmään, varsinkin nyt kun se kukkii. Hyvä niin! Maitohorsma on todella monikäyttöinen, pitkäsesonkinen villivihannes. Rentunruusun lisäksi maitohorsmaa...

Herkuttele ohdakkeilla ja ylläty!

Ohdakkeiden herkuttelusesonki on parhaimmillaan. Nyt puhutaan ohdakkeiden varsiparsoista. Mitä! Et ole kenties kuullutkaan, että niitä voi syödä? Ei moni muukaan ennen tätä kesää, jolloin ohdakeherkuttelusta on tulossa hortoilijoiden parissa jo selvä ”trendi”. Ohdake ei suinkaan ole ensimmäinen kasvi, joiden kimppuun ainakaan aloitteleva hortoilija kävisi luonnostaan. Ohdakkeet...

Herkkukapriksia voikukannupuista

Jos olet uskaltautunut jo maistelemaan voikukanlehtiä salaatissa ja munakkaissa, voit vihkiytyä seuraavaksi kasvin muilla osilla herkutteluun. Tiiviit ja napakat voikukannuput ovat kotimaista kaprista ja nopeaa pannulla kuulotettavaa herkkua vaikkapa ahvenfileiden tai paistetun lampaanmaito-halloumin kumppanina. Lapsena moni leikki voikukannupuilla ja teki niistä ruokaa, mutta ei kuitenkaan tiennyt,...

Herkuttele villillä ja kauniilla hortamunakkaalla ja hoida samalla itseäsi

Nyt on paras ajankohta pyöräyttää nopeasti valmistuva ja niin herkullinen villimunakas luonnon ilmaisen supermarketin antimista! Voit  kehitellä ihania comboja erilaisista villivihanneksista ja syötävistä kukista. Hortahan tarkoittaa kaikkea luonnosta löytyvää villiä vihreää syötävää. Herkuttele antaumuksella villillä ja kauniilla hortamunakkaalla! Munakkaat ovat lempiruokaani ja vain taivas on kattona hortamunakkaiden variaatioissa. Fytoterapeuttina ajattelen...

Villi ketoilijan vuohenputkipiirakka maistuu ihan kaikille

Villivihannekset ovat täydellistä ravintoa myös ketogeenistä ruokavaliota noudattaville. Kun oppii luonnon ihanien antimien tunnistamisen, keräämisen ja käsittelyn, voi omaa ruokavaliotaan rikastaa uusilla hurmaavilla mauilla. Vuohenputkesta voi tehdä paljon hyvää. Se sopii täydellisesti munakkaisiin – ja etenkin ketoilijan vuohenputkipiirakka maistuu ihan kaikille. Moni kavereistani on innostunut ketoilusta...

Vuohenputki maistuu hurmaavalta satokauden piirakassa

Herkullinen, porkkanamaisen sellerimäinen vuohenputki on herkullinen villivihannes, joka maistuu sekä tuoreena että kypsennettynä. Uutta satoa saa nyt eteläisessä Suomessa, joten siitä kannattaa nauttia monella tavalla. Erityisen herkullista se on gluteenittomassa piirakassa. Vuohenputkea kannattaa myös pakastaa, jotta piirakasta pääsee nauttimaan myös talvella. Pakastettu vuohenputki sopii piirakan lisäksi...

Nokkosboureki maistuu herkulliselta ja vie Kreetan tunnelmiin

Olen kreetalaisen ruuan rakastaja. Kokkaan kotona kreetalaisella twistillä mutta muokkailen reseptejä villimpään suuntaan ja käytän myös runsaasti itse kasvattamiani yrttejä. Kesällä Kivimetsässä Rääkkylässä kasvaa monenlaisia yrttejä, joita yhdistelen mielelläni villivihannesreseptiikka kehitellessäni. Boureki  (lausutaan bureki) on yksi niistä kreetalaisista ruuista, josta olen aina tykännyt. Siinä yrtit yhdistyvät...