Laiduntamalla saat vieläkin nuoria villivihanneksia

Moni hiljattain hortoilun aloittanut uskoo ehkä, että kausi olisi jotenkin jo ohi. Ei todellakaan! Monet villivihanneksista tuottavat välittömästi uudet versot tilalle laiduntamalla eli kun ne katkaistaan. Kerätäkseen veden kielelle herauttavia tuoreen heleän vihreitä vuohenputken versoja ei tarvitse odottaa ensi kevääseen. Täytyy vain kääriä hihat ja laittaa viikate...

Vuohenputki-tomaatti-saganaki juhlistaa juhannuspöydän

Keskikesän ihana valonjuhla lähestyy ja moni suunnittelee jotain uutta kivaa juhannuspöytään. Mökkioloissa on helppo valmistaa herkkuja takapihan tai lähiluonnon antimista. Vuohenputki-tomaatti-saganaki juhlistaa juhannuspöydän ja saa veden kielelle. Vuohenputki on edelleen hyvässä sadossa ja laiduntamalla kasvia, sitä riittää koko kesän salaatteihin, pestoihin, keittoihin, piirakoihin ja muhennoksiin. Ylimääräistä...

Vuohenputki rikastaa raparperin kesäisessä piirakassa

Jos olet ihastunut kirpakkaan raparperiin, kokeilepa jalostaa kasvin makua takapihojen herkulla, vuohenputkella. Pyöräytä kesäillan iloksi piirakka, jossa villi vuohenputki lyö kättä kesyn rapaperin kanssa. Vuohenputkesta saat mukavasti magnesiumia, C-vitamiinia ja voitelua myös nivelille. Vuohenputki-raparperipiiras Pohja: 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 1 dl gluteenittomia jauhoja/tattaria/karkeaa gluteenitonta jauhoseosta 1 dl kauramaitoa tai luomumaitoa 1...

Villiinny hortasushista ja hyödynnä luonnon ilmaiset antimet!

Sushien rakastajat nyt tarkkana! Luonnosta löytyy ihanaa villiä vihreää syötävää, joka nostaa sushin ravintoarvot ja maut ihan uuteen potenssiin. Vuohenputki, voikukka, siankärsämö, litulaukka ja ketunleipä sekä nuori peltokanankaali sopivat mitä parhaimmin sushien täytteeksi. Ja kun riisin vielä keittää villiyrttiteessä, senkin maku ja ravintoarvot ovat paremmat....

Kokeile viittä tuttua syötävää puuta

Hortoilija nauttii syötävistä villivihanneksista ja -yrteistä, mutta harva tulee ajatelleeksi, että tuttujen puiden antimet ovat syötäviä ja niitä voi käyttää myös haudukejuomiin, kylpemiseen ja ihonhoitoon. Niitä voi sekoittaa myös muihin metsänantimiin, yllä kuva kuusenkerkkien ja vadelmien seoksesta. Myös puolukka sopii erinomaisesti sekoitettavaksi kuusenkerkkien kanssa esimerkiksi...

Vieraskynä: Mitä viemiseksi sairaalaan?

Vieraskynäilijämme hortaohjaaja Leena Ilmarinen rakastaa kevättä ja hänen suosikkikasvinsa on vuohenputki. Leenasta on tullut mummo ja se inspiroi häntä kirjoittamaan teemaan liittyvän blogipostauksen. On ihanaa tulla mummoksi ja vieläpä kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä. Minulle kävi juuri näin viimeisen vuoden aikana. Vastasyntynyttä vauvaa hellitään ja hoivataan automaattisesti,...

Hortoilua supermarketissa

Supermarketeissa voi hortoilla, löytää superfoodeja Me hortoilijat opastamme löytämään parhaat ruoka-aineet terveyteen ja hyvinvointiin luonnon omasta herkkuaitasta, joka on auki ympäri vuorokauden niille, jotka tietävät mitä etsiä. Ravintoasiantuntija, viidakkomies Olli Posti osaa opastaa innostavasti ja perusteellisesti miten tavallisista supermarketeista voi tehdä parhaimpia ja hyvinvointia tukevia valintoja. Hortoilijat suosittavat Ollin Supermarket...

Vaihda sipsit hortasiemennäkkäriin!

Leffailta kotona ja mieli tekee rouskutella jotakin rapeaa ja suolaista. Moni haikailee ja hamuaa sipsipussia mutta mitäpä jos niiden sijaan rouskuteltaisiin herkullisen rapsakkaa hortasiemennäkkäriä. Hortasiemennäkkäri vastaa napostelun tarpeeseen, mutta hyvällä tavalla. Herkullinen näkkäri sisältää runsaasti kuitua, hyvälaatuista kasviöljyä siemenistä ja oliiviöljystä sekä virkeyttä ja hyvinvointia edistäviä...

Nerokas yrttiteeniksi: hortahauduke-pyykkipoika

Jääkö omien, itse keräämiesi ja kuivattamiesi yrttien ja hortan käyttäminen haudukkeena vähäiseksi, koska se on välillä niin hankalaa? Hortahauduke-pyykkipoika on niksi tähän vaivaan!   Jos laitat vettä suoraan yrttien päälle, poimit vihreitä kappaleita suustasi teen juonnin lomassa. Jos käytät kapenevaa haudukepussia, sinne on vaikea sulloa kevyitä tai tikkuisia kasveja, eikö...

Villivihannesten superresepti!

Vuonna 2015 järjestettiin kolmas valtakunnallinen hortareseptikilpailu ja sen voitti Sofia Autio tällä reseptillä, jonka pääraaka-ainetta siankärsämöä on pian saatavilla. Ruokaohje valloitti tuomarit puolelleen uskomattomalla maullaan. Reseptissä on kaikki mahdolliset hyvät puolet: tavattoman hyvä maku, suutuntuma ja syönnin jälkeinen tasapainoinen olo loistavat terveysvaikutukset mielenkiintoinen tapa käyttää hortaa tuloksena ruoka,...

Ennakkoilmoittaudu Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssille!

VUOHENPUTKEA PUSSISSA

Huippusuosittu Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssi starttaa jälleen alkuvuonna 2017. Kurssi pääsee hyvään vauhtiin ennen kuin villivihannekset pikkuhiljaa heräilevät talvilevoltaan. Ennakkoilmottautumalla saat etuja! Laita meili kiinnostuksestasi jouko@hortoilu.fi ja jos olet HyvinvointiSummit VIP-passilainen, kerro se meilissä.   Tämä oli todellinen hyvän tuulen kurssi, mitä parhain kevään ja kesän aloitus. Tästä kelpaa jatkaa...

Hortareseptikilpailu 2016 voittajat

Hortoilu.fi-sivuston* järjestämä kolmas valtakunnallinen hortareseptikilpailu on ratkennut. Kilpailun tavoitteena on arvostaa, kerätä talteen ja jakaa kaikille tämän ajan elävää villivihannesperintöä, niitä käytänteitä ja innostuksen aiheita, joita löydämme joka kodissa. Sellaisia ruokaohjeita, joita kuka tahansa voi valmistaa. Hortareseptikilpailu: kriteerit Kilpailuun lähetettävien reseptien kriteereiksi oli annettu: herkullisuus sekä oivallukset villivihannesten...