Keho tarvitsee nokkosen superominaisuuksia juuri nyt koronaviruksen ja kevätväsymyksen aikaan. Monella on pakastimessa nokkosta. Nyt on aika syödä pakastenokkonen loppuun ennen uuden sadon alkamista! Pakastettu nokkonen ei sellaisenaan ole mikään herkullisuuden perikuva. Tämä suomalaisen keittiön yksi arvokkaimmista raaka-aineista on kuin kanafile. Molemmat kaipaavat mausteita ja marinointia ennen uuniin...
1. Mikä villivihannes on verraton raudan lähde ja voi nostaa hemoglobiinit huippuunsa luonnollisella tavalla? 2. Mikä villiyrtti tunnetaan kipuja lievittävistä ominaisuuksistaan? 3. Tämä kasvi voi helpottaa naisten vaivoja, kuukautiskivuista menopaussioireisiin. Vanha kansa kutsuu kasvia Neitsyt Maarian viitaksi. 4. Tämä villivihannes voi auttaa palautumaan liikuntasuorituksen jälkeen. Moni syöttää sitä vain...
Kansallisrunoilijamme merkkipäivää vietetään 5.2. Ikimuistoisimman Runebergin päivän vietin 26 vuotta sitten Lontoossa, jossa tuolloin asuin. Oli aurinkoinen ja yllättävän lämmin päivä, narsissit olivat jo kukassa ja ilmassa oli häivähdys keväästä. Rakastan Runebergin torttuja ja niinpä kansallisrunoilijaamme juhlistaen hikoilin keittiössä raskauteni loppumetreillä ja leivoin suosikkileivoinnaisiani. Iso maha...
Keväällä 2020 tulee kahdeksan vuotta siitä, kun heräsin sunnuntaiaamuna ikään kuin kuiskaukseen, että “sekoita puolukoita ja kuusenkerkkiä yhteen”. Silloin syntyi kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä. Ajattelin, että onpas mielenkiintoinen ajatus. Sitäpaitsi meillä on vielä syömättömiä puolukoita, joita on ollut kiva kerätä, mutta niitä ei tule syötyä niin paljon kun...
Puiden antimia on vähitellen opittu hyödyntämään muutenkin kuin rohto- ja hoitokäytössä. Rohkenisitko sinä kokeilla herkullista mäntykakkua? Toisen valtakunnallisen hortareseptikilpailun voittaja Taina Salonen on suorainen velho villien raakakakkujen tekijänä. Tainan keittiössä syntyy mitä upeampia makuelämyksiä, joissa herkullisuus, terveellisyys ja kauneus kulkevat käsi kädessä. Näin talvella, kun lumi peittää...
Meillä joulupöytään halutaan aina jotain villiä kasvimaailmasta. Se voi olla hortasinappia, siankärsämöllä terästettyä graavilohta tai sitten jotain jälkiruokaa, jossa ihastuttavien villiyrttien kukat pääsevät oikeuksiinsa. Tänä jouluna se taitaa olla mesiangervojäätelö. Viime kesänä tuli kuivattua erityisen paljon rohtovaikutteista mesiangervoa. Vaikka mesiangervo tunnetaan kipulääkkeenä ja lämmittävänä rohtokasvina, sen hienostunut aromi on...
Nokkosletut ovat varmaankin yleisintä villivihannesruokaa ja moni villivihanneksia kaihtavakin on maistanut ainakin nokkosta. Omia suosikkejani ovat nokkosbureki ja itämaiset nokkosletut. Nyt kun pimeys vie voimat, pakastettua nokkosta ja muutakin hortaa on helppo lisätä ruokaan kuin ruokaan sekä aamuiseen smoothieen. Nokkonen antaa puhtia ja ikään kuin sytyttää valot...
Flunssaan voi sairastua helposti, varsinkin jos kylmettää itsensä. Onneksi villiyrttien maailmasta löytyy tehokkaita kasveja virkeyttä tuomaan ja immuniteettia vahvistamaan. Nyt jos koskaan kannattaa nauttia jo vanhan kansan ylistämää tuhattaituria: siankärsämöä. Yksinkertaisinta on valmistaa kuivatusta siankärsämöstä voimallista yrttiteetä, jota kannattaa nauttia vähintään pari mukillista päivässä, jos vähänkin tuntuu, että flunssa meinaa päästä niskan...
Kun hortoilee tarpeeksi kauan, kehittyy hortareseptitaju. Se on kuin lumen taju pitkään talven erätaitoja harrastaneella. Reseptitaju on makujen harmonian ymmärtämistä ja soveltamista kuin muusikolla, joka kuulee musiikin ja sen harmonian – tai sen puutteen – päässään nähdessään nuotteja. Pitkään hortoilleelle syntyy makujen taju: hei tämähän...
Jos työ, opiskelu tai muu arkesi alkaa elokuussa, keväinen innostus ja ehkä kesälomalla jatkunut hortaharrastus voivat siinä hötäkässä unohtua. Ja monella on ajatus, että kausihan päättyi jo. Hui hai, hortoilu jatkukoon vielä syyskuulle! Tässä on sinulle vinkkejä miten ja vankkoja perusteluja, miksi hortoilua kannattaa jatkaa...
Moni hiljattain hortoilun aloittanut uskoo ehkä, että kausi olisi jotenkin jo ohi. Ei todellakaan! Monet villivihanneksista tuottavat välittömästi uudet versot tilalle laiduntamalla eli kun ne katkaistaan. Kerätäkseen veden kielelle herauttavia tuoreen heleän vihreitä vuohenputken versoja ei tarvitse odottaa ensi kevääseen. Täytyy vain kääriä hihat ja laittaa viikate...