Leivo herkullista nokkos-feta-bataattipiirakkaa, joka tekee olon onnelliseksi!

Kotoilu ja leipominen kuuluvat yhteen. Kun leipomiskärpänen iskee, pyöräytän useimmiten välimerellistä nokkos-feta-bataattipiirakkaa, joka on aivoystävällinen herkku. Aivot rakastavat bataattia ja tomaatteja, hermosto nauttii nokkosesta ja gluteenittomana piiras sopii keliaakikoille. Piiras on ihanaa lohturuokaa, joka tekee olon onnelliseksi. Hortoilusesonkin aikaan piirakkaan voi käyttää tuoretta satoa, talviaikaan pakastettua

Jättipalsamista apua mielen ahdinkoon ja stressiin

Kun elää luonnon keskellä ja kasvien ympäröimänä, intuitio herkistyy ja luonto alkaa viestiä. Kun ostin Kivimetsän, edesmenneen Siiri-tätini talon sukuni juurilta Rääkkylän Haapasalmelta, 7 vuotta sitten, tontilla kasvoi koivujen lisäksi paljon jättipalsamia (Impatiens glandulifera) vieraslajia, josta on tärkeää päästä eroon. Jättipalsami on nurkanvaltaaja, joka tukahduttaa

Kokkaa kesäherkkuja jauhosavikasta

Tiesitkö, että luomupelloilla ja savimailla rehottava jauhosavikka on hyvää ja erityisen ravinteikasta hortaa? Juuri nyt on oikea ajankohta valmistaa kesäherkkuja jauhosavikasta. Revonhäntäkasveihin Amaranthacea kuuluvat savikat ovat yleisiä ympäri maailmaa. Meillä Suomessakin niitä tavataan ainakin parisenkymmentä eri lajia. Itse käytän eniten jauhosavikkaa (Chenopodium album), jonka tunnistaminen on

Vuohenputki rikastaa raparperin kesäisessä piirakassa

Jos olet ihastunut kirpakkaan raparperiin, kokeilepa jalostaa kasvin makua takapihojen herkulla, vuohenputkella. Pyöräytä kesäillan iloksi piirakka, jossa villi vuohenputki lyö kättä kesyn rapaperin kanssa. Vuohenputkesta saat mukavasti magnesiumia, C-vitamiinia ja voitelua myös nivelille. Vuohenputki-raparperipiiras Pohja: 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 1 dl gluteenittomia jauhoja/tattaria/karkeaa gluteenitonta jauhoseosta 1 dl kauramaitoa tai luomumaitoa 1

Nyt leivotaan herkullista hortahatsapuria!

Georgialainen juustoleipä hatsapuri on perinteinen paimentolaisherkku, jolla on jopa oma liputuspäivänsä 27.2. Aika moni on varmasti jo maistanut tuhtia hatsapuria. Kun villiyrtteihin hurahtaa, tekee mieli tuunata erilaisia reseptejä villimpään suuntaan. Villikokki ja kirjailijakollegani Taina Salonen on tuunannut hatsapurista vieläkin paremman. Tavalliseen hatsapuriin käytetään vehnäjauhoja ja

Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta sesonkiherkkua

Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta sesonkiherkkua.  Nokkosten satokausi on juuri nyt pyörähtämässä käyntiin ja luontoäiti tarjoilee pian muitakin ihania villiyrttejä jokaisen iloksi. Nyt kannattaakin kykkiä luonnossa ja kerätä nuoria ja herkullisia nokkosia sekä valmistaa niistä jos jotakin ruokaa. Nokkoslettuja on niin monenlaisia kuin on kokkejakin.

Villiintynyt uunifeta nokkosella ja tyrnisiirapilla on taivaallisen hyvää!

Rakastan kokkaamista ja yhdistelen mielelläni erilaisia raaka-aineita, jotka eivät monien mielestä ole niitä perusvalintoja. Sain testattavaksi upeita TouchWildin villejä siirappeja ja metsäisiä suolasekoituksia – ja niin syntyi herkullinen Villiintynyt uunifeta nokkosella ja tyrnisiirapilla. Olen suuri tyrnifani ja innostuin kovasti kun sain maisteluun aitoja, käsinpoimittujen marjojen ja

Hortapitsa maistuu ihanalta ja tekee hyvää!

Hortapitsa päivittää pikaruuan uuteen uskoon. Nyt voit unohtaa rucolan, kun teet trendikkäistä ilmaisherkuista mehevän villin pitsan.  Kun laitat pohjaksi gluteenittoman pizzapohjan, niin pitsasi sulaa paremmin eikä maha pömpötä herkuttelun jälkeen. Hortapitsa vaatii varautumista jo kesäkaudella Olen kerännyt viime keväänä ja kesänä hortaa valmiiksi hakkeluspusseiksi pakkaseen. Olen huuhdellut

Vieraskynässä: aromaterapiakouluttaja ja luontaisterapeutti Jenna Puumalainen

Vieraskynässä-sarjassa esitellään kiinnostavia villiyrttien, rohtokasvien ja luonnon parissa toimivia ihmisiä. Tällä kertaa vuorossa on aromaterapiakouluttaja ja luontaisterapeutti Jenna Puumalainen.  Varhaisimmat mielikuvani villivihanneksista ovat 90-luvun puolivälin tienoilta. Luonto ja luonnossa liikkuminen ovat minulla verissä. Kaikkein rakkaimpiin lapsuusmuistoihini kuuluvat mummulastamme käsin tehdyt metsäretket, joilla kerättiin mustikoita ja puolukoita

Vieraskynässä: Hortaohjaaja Heli Karppinen Villa Arvolasta

Vieraskynässä-sarjassa esitellään kiinnostavia villiyrttien, rohtokasvien ja luonnon parissa toimivia ihmisiä. Ensimmäisenä vuorossa on syyskuussa 2020 hortaohjaajaksi valmistunut Heli Karppinen.   Olen Heli Karppinen, kolmen tyttären äiti ja hyvinvointialan yrittäjä Keiteleeltä, Pohjois-Savosta. Villa Arvola yrityksessäni  toimin Hermoratahierojamestarina, Kalevalaisena jäsenkorjaajana, Hoitava HengitysHB®-ohjaajana, Brain Relief- hoitajana sekä Baby Balance®-vauvahierojana. Lisäksi