Kun Runebergin torttukin villiintyi ja pääsi nirsoimmankin juhlapöytään

Kansallisrunoilijamme merkkipäivää vietetään taas 5.2. Ikimuistoisimman Runebergin päivän vietin 24 vuotta sitten Lontoossa, jossa tuolloin asuin. Oli aurinkoinen ja yllättävän lämmin päivä, narsissit olivat jo kukassa ja ilmassa oli häivähdys keväästä. Rakastan Runebergin torttuja ja niinpä kansallisrunoilijaamme juhlistaen hikoilin keittiössä raskauteni loppumetreillä ja leivoin suosikkileivoinnaisiani. Iso...

Katajanmarjoista apua flunssaan!

Influenssa- ja flunssa-aalto koettelee nyt koko valtakuntaa. Kokeile vanhan kansan keinoa itsesi suojaamiseksi virushyökkäyksiltä! Pidä mukana muutamia kuivattuja kypsiä katajanmarjoja ja pureskele niitä kun istut bussissa, metrossa tai vaikkapa lentokoneessa, jossa pöpöjä on ilmassa pilvin pimein. Tunnistat kypsät  katajanmarjat tunnistaa sinisestä väristä ja vahamaisesta pinnasta. Raa'at marjat...

Villit popcornit leffaherkuksi!

Talvilomalla on kiva nautiskella ulkoilusta, kaakaosta ja koskettavista elokuvista. Leffaherkuksi voi karkkien ja sipsien sijaan tehdä vaihteeksi kurkumalla ja nokkosen siemenillä maustettuja villejä popcorneja. Villit popcornit maistuvat hyvältä. Niissä on myös ainesosia, jotka tukevat hyvinvointia. Kurkuma ehkäisee tulehdusta ja liikunnasta kipeytyneitä lihaksia.  Nokkosen siemenistä saa...

Nokkonen antaa puhtia talveen!

Nokkonen on talven pelastaja. Nokkonen on oiva apu kun tarvitaan puhtia, tasapainoa ja energiaa. Nauti kasvimaailman kuningasta smoothiessa, teessä, muhennoksissa ja keitoissa. Ota käyttöön myös pikkuruiset energiapommit, nokkosensiemenet.     Nyt jos koskaan on tärkeää ryhtyä nauttimaan nokkosen hoitavasta voimasta. Nokkonen siinä mielessä ihana kasvi, että se tekee taikojaan juuri...

Taivaallisen ihanat kuusenkerkkätryffelit ovat nappivalinta joulupöytään

Joulu lähestyy ja päivät pimenevät. Mieli tekee nyhjötellä viltin alla ja herkutella jollain hyvällä. Taivaallisen ihanat kuusenkerkkätryffelit ovat nappivalinta, josta kehokin tykkää.   Kuusesta on moneksi. Se on  ikiaikainen joulupuu, joka rakennetaan juhlaan. Kuusenoksilla koristellaan hautausmaatkin jouluasuun. Ja onpa sen oksista ollut hyötyä myös mestarihiihtäjien suksien putsaajaksi. Kuusen keväiset...

Villit mansikkatryffelit ovat ihanaa sesonkiherkkua

Mansikkasesonki on nyt alkanut ja aromikkailla herkkumarjoilla kannattaa herkutella päivittäin. Kermaisen mansikkakakun voi mainiosti vaihtaa välillä villeihin mansikkatryffeleihin, jotka eivät sisällä gluteenia, maitoa eivätkä sokeria. Maku on silti mitä parhain! Villit mansikkatryffelit maistuvat jälkiruokana tai vaikka kesäloman iltapäiväkahvilla hyvää kirjaa lukiessa. Meille suomalaisille mansikka on herkku. Harvemmin se nähdään terveysvaikutteisena ja hyvinvointia ylläpitävänä...

Kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä vie kielen!

Näihin aikoihin tulee viisi vuotta siitä, kun heräsin sunnuntaiaamuna ikään kuin kuiskaukseen, että “sekoita puolukoita ja kuusenkerkkiä yhteen”. Silloin syntyi kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä. Ajattelin, että onpas mielenkiintoinen ajatus. Sitäpaitsi meillä on vielä syömättömiä puolukoita, joita on ollut kiva kerätä, mutta niitä ei tule syötyä niin paljon kun...

Villiinny villivihanneksista verkkokurssilla!

Nokkosta pussissa

Luonto kattaa meille joka kevät vihreän herkkutiskin pullollaan puhdistavaa, tasapainottavaa ja energisoivaa vihreää superruokaa, villivihanneksia eli hortaa. Niistä olisi ihana nauttia, mutta et ehkä tunne kasveja tarpeeksi. Ymmärrät, että jo pelkkä luonnossa oleminen kampittaa stressin ja antaa keholle ja mielelle rauhan. Olisi ihanaa ja viisasta hortoilla,...

Vuohenputki maistuu ihanalta myös raakakakussa

Vuohenputki on upea villivihannes, joka maistuu niin tuoreena kuin kypsennettynä. Se on täydellistä vuohenputkipiirakassa, vuohenputki-saganakissa mutta myös erinomaisen hyvää myös raakakakussa. Vuohenputki maistuu myös lapsille, sillä sen maku on mieto ja porkkanamaisen sellerimäinen. Vuohenputki onkin rikkausruoho – ei rikkaruoho. Vuohenputki kruunaa raakakakun Raw chef Taina Salosen ja Raija Kivimetsän yhteinen...

Hortahakkelus on herkku jonka teet todella helposti

Hortahakkelus on herkku, jonka aloitteleva hortoilijakin osaa kyllä valmistaa helposti. Hortahakkeluksen voi tehdä  lähes "mitä pihasta löytyy" -versiona. Pidempäänkin villivihanneksia harrastaneet pitävät hortahakkelusta arvossa. Hakkeluksen voi laittaa leivän päälle tai käyttää muiden ruokien lisukkeena. Hortahakkelus eli veitsipesto on yksinkertaisuuden, villeyden, luonnollisuuden ja jumalaisen maun juhlaa. Pese keräämäsi...