Villi ketoilijan vuohenputkipiirakka maistuu ihan kaikille

Villivihannekset ovat täydellistä ravintoa myös ketogeenistä ruokavaliota noudattaville. Kun oppii luonnon ihanien antimien tunnistamisen, keräämisen ja käsittelyn, voi omaa ruokavaliotaan rikastaa uusilla hurmaavilla mauilla. Vuohenputkesta voi tehdä paljon hyvää. Se sopii täydellisesti munakkaisiin – ja etenkin ketoilijan vuohenputkipiirakka maistuu ihan kaikille. Moni kavereistani on innostunut ketoilusta...

Kohta pääset maistamaan villiä amarettoa: pihlajansilmua!

Kevätaurinko saa ihmeitä aikaan. Mahla alkaa virrata koivuissa ja puiden silmut pullistelevat ja odottavat puhkeamistaan lehteen. Meille hortoilijoille jokakeväinen juhlahetki on kohtaaminen pyhän pihlajan silmujen kanssa. Kun nappaa pihlajansilmun suuhunsa ja pureskelee sitä hieman, pääsee makumatkalle Italiaan Amaretto di Saronno -liköörin kotikonnuille. Jos et ole...

Vuohenputki maistuu hurmaavalta satokauden piirakassa

Herkullinen, porkkanamaisen sellerimäinen vuohenputki on herkullinen villivihannes, joka maistuu sekä tuoreena että kypsennettynä. Uutta satoa saa nyt eteläisessä Suomessa, joten siitä kannattaa nauttia monella tavalla. Erityisen herkullista se on gluteenittomassa piirakassa. Vuohenputkea kannattaa myös pakastaa, jotta piirakasta pääsee nauttimaan myös talvella. Pakastettu vuohenputki sopii piirakan lisäksi...

Nokkosboureki maistuu herkulliselta ja vie Kreetan tunnelmiin

Olen kreetalaisen ruuan rakastaja. Kokkaan kotona kreetalaisella twistillä mutta muokkailen reseptejä villimpään suuntaan ja käytän myös runsaasti itse kasvattamiani yrttejä. Kesällä Kivimetsässä Rääkkylässä kasvaa monenlaisia yrttejä, joita yhdistelen mielelläni villivihannesreseptiikka kehitellessäni. Boureki  (lausutaan bureki) on yksi niistä kreetalaisista ruuista, josta olen aina tykännyt. Siinä yrtit yhdistyvät...

Kuusenkerkistä apua hengitystieongelmiin ja yskään

Näin kirjoittaa hortaohjaaja Marja Åhlberg omista keväisistä kokemuksistaan Kuusenkerkästä on moneksi.  Sairastan harvinaista hengityselinten tautia nimellä bronkliektasia, joka tarkoittaa sitä, että keuhkoputkissa on laajentumia joihon kerääntyy limaa, joka sitten yskittää ja hengitys vinkuu. Koko talven käytin astmalääkitystä, joka laajentaa keuhkoputkea. Hengitykseni vinkui siitä huolimatta ja yskä on vaivannut pitkään. Kuusenkerkkien satokauden aikana napsin...

Piharatamo on laastarin lisäksi herkkuakin

Piharatamo on täsmälleen siellä missä ihminenkin. Lima-aineita sisältävät piharatamon siemenet takertuvat matkalaisiksi kengän pohjiin, eläimiin ja kulkuvälineisiin ja niinpä kasvi on levinnyt koko maapallolla lähes kaikkialle. Ja näin on hyvä, koska kasvi (Plantago major) on vaatimattomuudestaan huolimatta yksi luonnon suuria lahjoja ihmiskunnalle. Piharatamoon törmäät Suomessakin...

Hortamunakas on todella yksinkertainen herkkuruoka myös pakkashortasta tehtynä

Hortamunakas on todella maukasta ja terveellistä kotikotin pikaruokaa. Kunhan vaan pakastimesta löytyy sekalaisia villivihanneksia. Jos sinä olet pakastanut villivihanneksia, ota niitä pakasteesta ja anna sulaa hetkinen. Silppua niitä tarvittaessa ja valele niiden päälle oliiviöljyä sekä hieman viinietikkaa ja suolaa. Jos sinulla ei ole villivihanneksia pakkasessa ja...

Hortapitsa tekee pikaruuasta hyveen? Joka tapauksessa se on herkullista!

Hortapitsa päivittää pikaruuan Michelin-tasoon. Nyt voit unohtaa rucolat ja muut hintavatkin härpäkkeet, kun teet trendikkäistä ilmaisherkuista mehevän talvipitsan, joka sulaa helposti.  Laita pohjaksi gluteeniton pizzapohja, niin pitsasi ähkykerroin laskee heti tuntuvasti. Pizzan hortatäytteen kasvit antavat potkua keholle kestää rankkaa keskitalvea ja vilustumiskautta. Flunssaa ei kyllä...

Mäntyinen raakakakku on makujen ilotulitusta

Puiden antimia on vähitellen opittu hyödyntämään muutenkin kuin rohto- ja hoitokäytössä. Rohkenisitko sinä kokeilla herkullista mäntykakkua? Toisen valtakunnallisen hortareseptikilpailun voittaja Taina Salonen on suorainen velho villien raakakakkujen tekijänä. Tainan keittiössä syntyy mitä upeampia makuelämyksiä, joissa herkullisuus, terveellisyys ja kauneus kulkevat käsi kädessä. Näin talvella, kun lumi peittää...

Professoritason väite: miksi Suomi on hortoilijan paratiisi.

Vieraskynä: emeritusprofessori, hortaohjaaja Mauri Åhlberg Vuonna 2016 hortaohjaajaksi vaimonsa Marja Åhlbergin kanssa valmistunut Mauri kertoo blogikirjoituksessaan Suomen poikkeuksellisista lähtökohdista olla koko maailman hortamaa numero yksi ja omasta reitistään hortoilijaksi.  Suomi on varsinainen hortoilijan paratiisi. Olen sekä professorin työssäni että eläkevuosinani matkustanut paljon Suomessa ja ulkomailla ja havahtunut siihen,...

Ruusunmarja antaa puhtia ja kruunaa villikakun

Talviulkoilun jälkeen on ihanaa polttaa kynttilöitä, laittaa villasukat jalkaan ja pyöräyttää herkullinen villikakku. Villikakku ihan siksi, että sillä herkuttelu on hoitavaa, ei kehoa kuormittavaa.  Villikakkujen raaka-aineet tekevät hyvää monella tavalla. Niiden hoitava voima piilee laadukkaissa raaka-aineissa, jotka sisältävät hyviä rasvoja, kuituja, vahvoja antioksidantteja, vitamiineja ja...