Näin teet 7 hortalajin hurmaavan juhannussalaatin

Moni kerää juhannuksena seitsemää kukkalajia taiat mielessään. Perinne on ihana ja hortoilusta innostuneen kannattaa lisätä siihen aivan uusi ulottuvuus.  Tänä juhannuksena tehdäänkin 7 villiyrtin hurmaava hortasalaatti, joka vie kielen mennessään ja koukuttaa vasta-alkajankin. Voit päällystää tällä hurmaavalla hortasalaatilla vaikka karjalanpiirakan tai siemennäkkärin tai rikastaa uudet...

Kokkaa kesäherkkuja jauhosavikasta

Tiesitkö, että luomupelloilla ja savimailla rehottava jauhosavikka on hyvää ja erityisen ravinteikasta hortaa? Juuri nyt on oikea ajankohta valmistaa kesäherkkuja jauhosavikasta. Revonhäntäkasveihin Amaranthacea kuuluvat savikat ovat yleisiä ympäri maailmaa. Meillä Suomessakin niitä tavataan ainakin parisenkymmentä eri lajia. Itse käytän eniten jauhosavikkaa (Chenopodium album), jonka tunnistaminen on...

Syreenisiirappi on herkullista ja helppotekoista

Pihapiirissäni  ja ihastuttavan naapurini puutarhassa kukkivat niin valkoiset kuin liilat syreenit. Kaikkialla leijuu tuo kukkaisa, suorastaan parfyyminen tuoksu, jota nuo pihapiirien kaunistajat kantavat kukissaan. Todella monille on yllätys, että syreenin (Syringa vulgaris) kukat ovat syötäviä ja niistä voi valmistaa niin kukkasokeria, kukkasuolaa, upeanmakuista siirappia, teetä –...

Vuohenputki rikastaa raparperin kesäisessä piirakassa

Jos olet ihastunut kirpakkaan raparperiin, kokeilepa jalostaa kasvin makua takapihojen herkulla, vuohenputkella. Pyöräytä kesäillan iloksi piirakka, jossa villi vuohenputki lyö kättä kesyn rapaperin kanssa. Vuohenputkesta saat mukavasti magnesiumia, C-vitamiinia ja voitelua myös nivelille. Vuohenputki-raparperipiiras Pohja: 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 1 dl gluteenittomia jauhoja/tattaria/karkeaa gluteenitonta jauhoseosta 1 dl kauramaitoa tai luomumaitoa 1...

Nyt leivotaan herkullista hortahatsapuria!

Georgialainen juustoleipä hatsapuri on perinteinen paimentolaisherkku, jolla on jopa oma liputuspäivänsä 27.2. Aika moni on varmasti jo maistanut tuhtia hatsapuria. Kun villiyrtteihin hurahtaa, tekee mieli tuunata erilaisia reseptejä villimpään suuntaan. Villikokki ja kirjailijakollegani Taina Salonen on tuunannut hatsapurista vieläkin paremman. Tavalliseen hatsapuriin käytetään vehnäjauhoja ja...

Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta sesonkiherkkua

Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta sesonkiherkkua.  Nokkosten satokausi on juuri nyt pyörähtämässä käyntiin ja luontoäiti tarjoilee pian muitakin ihania villiyrttejä jokaisen iloksi. Nyt kannattaakin kykkiä luonnossa ja kerätä nuoria ja herkullisia nokkosia sekä valmistaa niistä jos jotakin ruokaa. Nokkoslettuja on niin monenlaisia kuin on kokkejakin....

Kohta pääset maistamaan villiä amarettoa: pihlajansilmua!

Kevätaurinko saa ihmeitä aikaan. Mahla virtaa koivuissa ja puiden silmut pullistelevat ja odottavat puhkeamistaan lehteen. Minulle jokakeväinen juhlahetki on kohtaaminen pyhän pihlajan silmujen kanssa. Kun nappaa pihlajansilmun suuhunsa ja pureskelee sitä hieman, pääsee makumatkalle Italiaan Amaretto di Saronno -liköörin kotikonnuille. Jos et ole vielä kokenut...

Villiintynyt uunifeta nokkosella ja tyrnisiirapilla on taivaallisen hyvää!

Rakastan kokkaamista ja yhdistelen mielelläni erilaisia raaka-aineita, jotka eivät monien mielestä ole niitä perusvalintoja. Sain testattavaksi upeita TouchWildin villejä siirappeja ja metsäisiä suolasekoituksia – ja niin syntyi herkullinen Villiintynyt uunifeta nokkosella ja tyrnisiirapilla. Olen suuri tyrnifani ja innostuin kovasti kun sain maisteluun aitoja, käsinpoimittujen marjojen ja...

Hortapitsa maistuu ihanalta ja tekee hyvää!

Hortapitsa päivittää pikaruuan uuteen uskoon. Nyt voit unohtaa rucolan, kun teet trendikkäistä ilmaisherkuista mehevän villin pitsan.  Kun laitat pohjaksi gluteenittoman pizzapohjan, niin pitsasi sulaa paremmin eikä maha pömpötä herkuttelun jälkeen. Hortapitsa vaatii varautumista jo kesäkaudella Olen kerännyt viime keväänä ja kesänä hortaa valmiiksi hakkeluspusseiksi pakkaseen. Olen huuhdellut...

Vieraskynässä: aromaterapiakouluttaja ja luontaisterapeutti Jenna Puumalainen

Vieraskynässä-sarjassa esitellään kiinnostavia villiyrttien, rohtokasvien ja luonnon parissa toimivia ihmisiä. Tällä kertaa vuorossa on aromaterapiakouluttaja ja luontaisterapeutti Jenna Puumalainen.  Varhaisimmat mielikuvani villivihanneksista ovat 90-luvun puolivälin tienoilta. Luonto ja luonnossa liikkuminen ovat minulla verissä. Kaikkein rakkaimpiin lapsuusmuistoihini kuuluvat mummulastamme käsin tehdyt metsäretket, joilla kerättiin mustikoita ja puolukoita...