Banaani-voikukkakakku on mehevää ja maukasta

Moni tuntee banaanikakun ja rakastaa sitä. Mutta oletko maistanut banaani-voikukkakakkua? Minä olen kun toissapäivänä keksin sen. Kellarissa oli tummuneita banaaneja ja ikkunasta näkyi keltainen voikukkameri. Voikukkaa olin syönyt monessa muodossa jo sitä ennen ja säilönyt voikukannuppuja pakasteeseen ja mausteliemeen. Keltaisista ihanuuksista olin aiemmin tehnyt siirappia...

Näin teet 7 hortalajin juhannussalaatin

Moni kerää juhannuksena seitsemää kukkalajia taiat mielessään. Kiva perinne ja nyt siihen kannattaa lisätä uusi ulottuvuus samalla kun on luonnossa: 7 villivihanneksen taianomainen hortasalaatti, joka vie kielen mennessään ja koukuttaa ensimaistajankin. Voit käyttää hortasalaattia vaikkapa näkkärin tai siemennäkkärin päällä välipalana tai lisukkeena voissa paistetulle hauelle. Kerää...

Piharatamo on laastarin lisäksi herkkuakin

Piharatamo on täsmälleen siellä missä ihminenkin. Lima-aineita sisältävät piharatamon siemenet takertuvat matkalaisiksi kengän pohjiin, eläimiin ja kulkuvälineisiin ja niinpä kasvi on levinnyt koko maapallolla lähes kaikkialle. Ja näin on hyvä, koska kasvi (Plantago major) on vaatimattomuudestaan huolimatta yksi luonnon suuria lahjoja ihmiskunnalle. Piharatamoon törmäät Suomessakin...

Hortamunakas on todella yksinkertainen herkkuruoka

Hortamunakas eli villivihannesmunakas on todella maukasta ja terveellistä kotikotin pikaruokaa. Näin kesällä jokaisen luontoon ja puutarhaan hurahtaneen kannattaakin pitää silmät auki ja valmistautua tulevaan talveen. Kerää vuohenputkia, nokkosia, voikukkia, pieniä piharatamon lehtiä ja savikoita ja laita niitä  pakkaseen. Kun korona on kurittanut monen kukkaroa, luonnon ilmaiset...

Leivo herkullista nokkos-feta-bataattipiirakkaa, joka tekee olon onnelliseksi!

Kotoilu ja leipominen kuuluvat yhteen. Kun leipomiskärpänen iskee, pyöräytän useimmiten välimerellistä nokkos-feta-bataattipiirakkaa, joka on aivoystävällinen herkku. Aivot rakastavat bataattia ja tomaatteja, hermosto nauttii nokkosesta ja gluteenittomana piiras sopii keliaakikoille. Piiras on ihanaa lohturuokaa, joka tekee olon onnelliseksi. Hortoilusesonkin aikaan piirakkaan voi käyttää tuoretta satoa, talviaikaan pakastettua...

Herkulliset hortapihvit maistuvat kaikille!

Kun villivihanneksia nousee pian maasta enemmänkin, voit valmistaa herkullisia hortapihvejä, jotka maistuvat nirsoimmillekin ruokailijoille. Kokeile seuraavaa helppoa reseptiä, josta riittää syötävää neljälle hengelle. Nämä hortapihvit ovat  gluteenittomia ja laktoosittomia. Voit käyttää munan sijaan myös juustoraastetta. Silloin raastettua kesäkurpitsaa kannattaa valuttaa ennen pihvien tekemistä. Mikäli pidät juustosta,...

Villikimppu äitienpäiväksi – kevään iloviesti

Villikimppu äitienpäiväksi - kevään iloviesti Meillä kaikilla on huoli ikääntyneiden voinnista ja siitä että heitä ei pääse tapaamaan. Kohta se on mahdollista, ja varmasti ainakin pihassa tapaaminen onnistuu aika pian. Uusimaakin on jo avautunut, joten käyntiä äidin luona maalla voi suunnitella! Käyntiin ja äitienpäivätervehdykseen on nyt...

Vuohenputki-jättipapu-muhennos on herkullinen proteiinipaukku

Vuohenputki on nostanut päätään jo monessa osassa maatamme. Se on erittäin voimallinen ja herkullinen nuorena versona ja sitä kannattaa hyödyntää kokkauksessa. Vuohenputken porkkanamaisen sellerimäinen maku sopii tähän vuohenputki-jättipapu-muhennokseen! Alla olevassa kuvassa ovat pääruuaksi salaatin kanssa soveltuvan muhennoksen raaka-aineet kahdelle hengelle. Ruoka on helppo tehdä vegaaniversioksi ja...

Herkkurieskassa nokkosensiemeniä ja karhunlaukkaa

Kevät etenee kohinalla. Silti tuoreita villiyrttejä ja villivihanneksia saadaan vielä odotella muutamia viikkoja, ennen kuin sesonki pyörähtää käyntiin. Onneksi varastoissa on vielä kuivayrttejä hätävaraksi. Välillä iskee kaipuu lämpimään tuoreleipään, jossa on makua ja ihana suutuntuma. Löhöilin pari iltaa sitten sohvalla ja tunsin leivän kutsun. Menin keittiöön...

Pakastenokkonen raikkaaksi mausteilla

Keho tarvitsee nokkosen superominaisuuksia juuri nyt koronaviruksen ja kevätväsymyksen aikaan. Monella on pakastimessa nokkosta. Nyt on aika syödä pakastenokkonen loppuun ennen uuden sadon alkamista! Pakastettu nokkonen ei sellaisenaan ole mikään herkullisuuden perikuva. Tämä suomalaisen keittiön yksi arvokkaimmista raaka-aineista on kuin kanafile. Molemmat kaipaavat mausteita ja marinointia ennen uuniin...