Herkkurieskassa nokkosensiemeniä ja karhunlaukkaa

Kevät etenee kohinalla. Silti tuoreita villiyrttejä ja villivihanneksia saadaan vielä odotella muutamia viikkoja, ennen kuin sesonki pyörähtää käyntiin. Onneksi varastoissa on vielä kuivayrttejä hätävaraksi. Välillä iskee kaipuu lämpimään tuoreleipään, jossa on makua ja ihana suutuntuma. Löhöilin pari iltaa sitten sohvalla ja tunsin leivän kutsun. Menin keittiöön...

Pakastenokkonen raikkaaksi mausteilla

Keho tarvitsee nokkosen superominaisuuksia juuri nyt koronaviruksen ja kevätväsymyksen aikaan. Monella on pakastimessa nokkosta. Nyt on aika syödä pakastenokkonen loppuun ennen uuden sadon alkamista! Pakastettu nokkonen ei sellaisenaan ole mikään herkullisuuden perikuva. Tämä suomalaisen keittiön yksi arvokkaimmista raaka-aineista on kuin kanafile. Molemmat kaipaavat mausteita ja marinointia ennen uuniin...

Kohta pääset maistamaan villiä amarettoa: pihlajansilmua!

Kevätaurinko saa ihmeitä aikaan. Mahla alkaa virrata koivuissa ja puiden silmut pullistelevat ja odottavat puhkeamistaan lehteen. Meille hortoilijoille jokakeväinen juhlahetki on kohtaaminen pyhän pihlajan silmujen kanssa. Kun nappaa pihlajansilmun suuhunsa ja pureskelee sitä hieman, pääsee makumatkalle Italiaan Amaretto di Saronno -liköörin kotikonnuille. Jos et ole...

Montako näistä luonnon vastustuskykyä nostavista superfoodeista tunnistat?

1. Mikä villivihannes on verraton raudan lähde ja voi nostaa hemoglobiinit huippuunsa luonnollisella tavalla? 2. Mikä villiyrtti tunnetaan kipuja lievittävistä ominaisuuksistaan? 3. Tämä kasvi voi helpottaa naisten vaivoja, kuukautiskivuista menopaussioireisiin. Vanha kansa kutsuu kasvia Neitsyt Maarian viitaksi. 4. Tämä villivihannes voi auttaa palautumaan liikuntasuorituksen jälkeen. Moni syöttää sitä vain...

Luonnon apteekki itsehoidossa ja hemmottelussa -kurssilla opitaan hyödyntämään kasveja kokonaisvaltaisesti ja nautitaan monin tavoin

Luonnon apteekki itsehoidossa ja hemmottelussa -kurssilla opit hyödyntämään luonnon kasveja ja yrttejä muun muassa stressin hoitoon, kipuihin ja kolotuksiin, flunssan hoitoon ja naisten vaivoihin. Runsaiden kasvioppien lisäksi teemme läsnäoloharjoituksia, rentoudumme äänimaljojen hoitavassa soinnissa, herkuttelemme hyvällä ruualla ja kylvemme yrttisaunassa. Kuulet myös villiyrttien käyttämisestä ruokana ja...

Hortapitsa tekee pikaruuasta hyveen? Joka tapauksessa se on herkullista!

Hortapitsa päivittää pikaruuan Michelin-tasoon. Nyt voit unohtaa rucolat ja muut hintavatkin härpäkkeet, kun teet trendikkäistä ilmaisherkuista mehevän talvipitsan, joka sulaa helposti.  Laita pohjaksi gluteeniton pizzapohja, niin pitsasi ähkykerroin laskee heti tuntuvasti. Pizzan hortatäytteen kasvit antavat potkua keholle kestää rankkaa keskitalvea ja vilustumiskautta. Flunssaa ei kyllä...

Kasvien ihanuutta, patikointia ja herkuttelua Kreetan keväässä

Joka vuosi huhtikuussa teemme pari viikon mittaista horta- ja patikkamatkaa Kreetalle, Spilin vuoristokylään. Siellä ilma on raikasta, luonto vehreää, villitulppaanit ja -orkideat kukkivat ja ihanat maisemat herkistävät kauneudellaan. Kaikkialla näkyy hortaa eli villivihanneksia sekä upeita villinä kasvavia mausteyrttejä. Kevään matkoilla niin keho kuin mieli rentoutuvat. Kevään...

Kun Runebergin torttukin villiintyi ja pääsi nirsoimmankin juhlapöytään

Kansallisrunoilijamme merkkipäivää vietetään tänään 5.2. Ikimuistoisimman Runebergin päivän vietin 25 vuotta sitten Lontoossa, jossa tuolloin asuin. Oli aurinkoinen ja yllättävän lämmin päivä, narsissit olivat jo kukassa ja ilmassa oli häivähdys keväästä. Rakastan Runebergin torttuja ja niinpä kansallisrunoilijaamme juhlistaen hikoilin keittiössä raskauteni loppumetreillä ja leivoin suosikkileivoinnaisiani. Iso...

Nokkonen antaa puhtia talveen!

Nokkonen on talven pelastaja. Nokkonen on oiva apu kun tarvitaan puhtia, tasapainoa ja energiaa. Nauti kasvimaailman kuningasta smoothiessa, teessä, muhennoksissa ja keitoissa. Ota käyttöön myös pikkuruiset energiapommit, nokkosensiemenet.     Nyt jos koskaan on tärkeää ryhtyä nauttimaan nokkosen hoitavasta voimasta. Nokkonen siinä mielessä ihana kasvi, että se tekee taikojaan juuri...

Kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä vie kielen!

Keväällä 2020 tulee kahdeksan vuotta siitä, kun heräsin sunnuntaiaamuna ikään kuin kuiskaukseen, että “sekoita puolukoita ja kuusenkerkkiä yhteen”. Silloin syntyi kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä. Ajattelin, että onpas mielenkiintoinen ajatus. Sitäpaitsi meillä on vielä syömättömiä puolukoita, joita on ollut kiva kerätä, mutta niitä ei tule syötyä niin paljon kun...

Mäntyinen raakakakku on makujen ilotulitusta

Puiden antimia on vähitellen opittu hyödyntämään muutenkin kuin rohto- ja hoitokäytössä. Rohkenisitko sinä kokeilla herkullista mäntykakkua? Toisen valtakunnallisen hortareseptikilpailun voittaja Taina Salonen on suorainen velho villien raakakakkujen tekijänä. Tainan keittiössä syntyy mitä upeampia makuelämyksiä, joissa herkullisuus, terveellisyys ja kauneus kulkevat käsi kädessä. Näin talvella, kun lumi peittää...

Katajanmarjoista apua flunssaan!

Influenssa- ja flunssa-aalto koettelee nyt koko valtakuntaa. Kokeile vanhan kansan keinoa itsesi suojaamiseksi virushyökkäyksiltä! Pidä mukana muutamia kuivattuja kypsiä katajanmarjoja ja pureskele niitä kun istut bussissa, metrossa tai vaikkapa lentokoneessa, jossa pöpöjä on ilmassa pilvin pimein. Tunnistat kypsät  katajanmarjat tunnistaa sinisestä väristä ja vahamaisesta pinnasta. Raa'at marjat...