Kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä vie kielen!

Keväällä 2020 tulee kahdeksan vuotta siitä, kun heräsin sunnuntaiaamuna ikään kuin kuiskaukseen, että “sekoita puolukoita ja kuusenkerkkiä yhteen”. Silloin syntyi kuusenkerkkä-puolukka -yhdistelmä. Ajattelin, että onpas mielenkiintoinen ajatus. Sitäpaitsi meillä on vielä syömättömiä puolukoita, joita on ollut kiva kerätä, mutta niitä ei tule syötyä niin paljon kun...

Mäntyinen raakakakku on makujen ilotulitusta

Puiden antimia on vähitellen opittu hyödyntämään muutenkin kuin rohto- ja hoitokäytössä. Rohkenisitko sinä kokeilla herkullista mäntykakkua? Toisen valtakunnallisen hortareseptikilpailun voittaja Taina Salonen on suorainen velho villien raakakakkujen tekijänä. Tainan keittiössä syntyy mitä upeampia makuelämyksiä, joissa herkullisuus, terveellisyys ja kauneus kulkevat käsi kädessä. Näin talvella, kun lumi peittää...

Katajanmarjoista apua flunssaan!

Influenssa- ja flunssa-aalto koettelee nyt koko valtakuntaa. Kokeile vanhan kansan keinoa itsesi suojaamiseksi virushyökkäyksiltä! Pidä mukana muutamia kuivattuja kypsiä katajanmarjoja ja pureskele niitä kun istut bussissa, metrossa tai vaikkapa lentokoneessa, jossa pöpöjä on ilmassa pilvin pimein. Tunnistat kypsät  katajanmarjat tunnistaa sinisestä väristä ja vahamaisesta pinnasta. Raa'at marjat...

Mesiangervojäätelö maistuu vaikka jouluaterialla

Meillä  joulupöytään halutaan aina jotain villiä kasvimaailmasta. Se voi olla hortasinappia, siankärsämöllä terästettyä graavilohta tai sitten jotain jälkiruokaa, jossa ihastuttavien villiyrttien kukat pääsevät oikeuksiinsa. Tänä jouluna se taitaa olla mesiangervojäätelö. Viime kesänä tuli kuivattua erityisen paljon rohtovaikutteista mesiangervoa. Vaikka mesiangervo tunnetaan kipulääkkeenä ja lämmittävänä rohtokasvina, sen hienostunut aromi on...

Herkulliset itämaiset nokkosletut ovat kaamosruokaa parhaimmillaan

Nokkosletut ovat varmaankin yleisintä villivihannesruokaa ja moni villivihanneksia kaihtavakin on maistanut ainakin nokkosta. Meidän perheemme suosikkeja ovat nokkossaganaki, nokkosbureki ja itämaiset nokkosletut.   Nyt kun pimeys vie voimat, pakastettua nokkosta ja muutakin hortaa on helppo lisätä ruokaan kuin ruokaan sekä aamuiseen smoothieen. Nokkonen antaa puhtia ja ikään kuin...

Flunssaan tukea siankärsämöhaudukkeesta

Flunssaan sairastuu näin kaamosaikana helposti, varsinkin jos kylmettää itsensä. Onneksi villiyrttien maailmasta löytyy tehokkaita kasveja virkeyttä tuomaan ja immuniteettia vahvistamaan. Nyt jos koskaan kannattaa nauttia jo vanhan kansan ylistämää tuhattaituria: siankärsämöä. Yksinkertaisinta on valmistaa kuivatusta siankärsämöstä voimallista yrttiteetä, jota kannattaa nauttia vähintään pari mukillista päivässä, jos vähänkin tuntuu, että flunssa meinaa päästä...

Suosikkihortaruoka – viisi kivointa hortareseptiäni

Jos joltain ansioituneelta chefiltä kysyy hänen suosikkireseptiään, ruokalajin valmistamisessa voi mahdollisesti varautua tuntien puurtamiseen eri vaiheiden kanssa kuin Masterchef-kilpailun painetestissä. Lopputulos voi lässähtää pienimmästäkin erheestä. Näin chef tuo omat taitonsa esiin. Meillä Kivimetsillä tilanne hortoilijan keittiössä on täysin toinen. Kunnon hortaresepti on mielestämme aina pohjimmiltaan...

Viisi parasta hortakasvia – Jouko Kivimetsän listaus

Viisi parasta hortakasvia – vaikea valinta? Viisi parasta hortakasvia on periaatteessa haastava valintatilanne, mutta muutamat villikasvimme vain nousevat listalla niin ylös herkullisuudellaan, terveys- ja käyttöominaisuuksiltaan, että ainakin neljän ensimmäisen valinta on aivan helppoa. Lupasin kirjoittaa tämän artikkelin jo pari viikkoa sitten edellisessä blogissani, jossa luettelin viisi suurinta...

Mikä saa ihmiset hortoilemaan?

Jo yli 20 vuotta villivihannesten keräämistä lähes ”täysipäiväisesti” edistäneenä, olen kuullut vaikka 50 hyvää syytä, miksi kukin on hurahtanut hortaan eli villivihanneksiin. Jos pitää antaa vain viisi parasta syytä, se onkin jo kinkkisempi juttu. Kerron tässä oman top 5 -listani. Ne vastaanpanemattomat syyt, mitkä tekevät...

Laiduntamalla saat vieläkin nuoria villivihanneksia

Moni hiljattain hortoilun aloittanut uskoo ehkä, että kausi olisi jotenkin jo ohi. Ei todellakaan! Monet villivihanneksista tuottavat välittömästi uudet versot tilalle laiduntamalla eli kun ne katkaistaan. Kerätäkseen veden kielelle herauttavia tuoreen heleän vihreitä vuohenputken versoja ei tarvitse odottaa ensi kevääseen. Täytyy vain kääriä hihat ja laittaa viikate...

Mesiangervon kukka hurmaa myös jäätelössä ja leivoksissa

Mesiangervon kukka on vielä monin paikoin juuri sopivana kerättäväksi tuoreena ja kuivattavaksi myöhempää käyttöä varten. Sitä on syytä olla myös kodin ”ensiapukaapissa”, jos joku mukkaa, niveliä särkee tai päätä jomottaa. Vaikka mesiangervo tunnetaankin usein mainiona kipulääkkeenä ja lämmittävänä rohtokasvina, sen hienostunut aromi on omiaan myös ruuanvalmistuksessa....