Mesiangervon kukka hurmaa myös jäätelössä ja leivoksissa

Mesiangervon kukka on vielä monin paikoin juuri sopivana kerättäväksi tuoreena ja kuivattavaksi myöhempää käyttöä varten. Sitä on syytä olla myös kodin ”ensiapukaapissa”, jos joku mukkaa, niveliä särkee tai päätä jomottaa. Vaikka mesiangervo tunnetaankin usein mainiona kipulääkkeenä ja lämmittävänä rohtokasvina, sen hienostunut aromi on omiaan myös ruuanvalmistuksessa....

Rentunruusun ylistys!

Vaikka kevään ihana villiparsakausi on jo aikaa ohi, maitohorsmassa on vielä paljon kerättävää! Rentunruusu eli maitohorsma kasvaa meillä joka paikassa. On lähes vaikea katsoa mihinkään suuntaan luonnossa, ettei kasvi osuisi silmään, varsinkin nyt kun se kukkii. Hyvä niin! Maitohorsma on todella monikäyttöinen, pitkäsesonkinen ystävämme –...

Herkuttele ohdakkeilla ja ylläty!

Ohdakkeiden herkuttelusesonki on parhaimmillaan. Nyt puhutaan ohdakkeiden varsiparsoista. Mitä! Et ole kenties kuullutkaan, että niitä voi syödä? Ei moni muukaan ennen tätä kesää, jolloin ohdakeherkuttelusta on tulossa hortoilijoiden parissa jo selvä ”trendi”. Ohdake ei suinkaan ole ensimmäinen kasvi, joiden kimppuun ainakaan aloitteleva hortoilija kävisi luonnostaan. Ohdakkeet...

Herkkukapriksia voikukannupuista

Jos olet uskaltautunut jo maistelemaan voikukanlehtiä salaatissa ja munakkaissa, voit vihkiytyä seuraavaksi kasvin muilla osilla herkutteluun. Tiiviit ja napakat voikukannuput ovat meillä Kivimetsässä kotimaista kaprista ja nopeaa pannulla kuulotettavaa herkkua vaikkapa ahvenfileiden tai paistetun lampaanmaito-halloumin kumppanina. Lapsena moni leikki voikukannupuilla ja teki niistä ruokaa, mutta ei...

Herkulliset itämaiset nokkosletut ovat sesonkiruokaa parhaimmillaan

Nokkosletut ovat varmaankin yleisintä villivihannesruokaa ja moni villivihanneksia kaihtavakin on maistanut ainakin nokkosta. Juuri nyt on paras aika kykkiä puskissa ja kerätä nokkosia sekä valmistaa niistä jos jotakin ruokaa. Meidän perheemme suosikkeja ovat nokkossaganaki, nokkosbureki ja itämaiset nokkosletut.   Nyt on myös paras ajankohta pakastaa ja kuivata...

Herkuttele villillä ja kauniilla hortamunakkaalla ja hoida samalla itseäsi

Nyt on paras ajankohta pyöräyttää nopeasti valmistuva ja niin herkullinen villimunakas luonnon ilmaisen supermarketin antimista! Voit  kehitellä ihania comboja erilaisista villivihanneksista ja syötävistä kukista. Hortahan tarkoittaa kaikkea luonnosta löytyvää villiä vihreää syötävää. Herkuttele antaumuksella villillä ja kauniilla hortamunakkaalla! Munakkaat ovat meidän perheen lempiruokaa. Vain taivas on kattona hortamunakkaiden variaatioissa. Fytoterapeuttina...

Villi ketoilijan vuohenputkipiirakka maistuu ihan kaikille

Villivihannekset ovat täydellistä ravintoa myös ketogeenistä ruokavaliota noudattaville. Kun oppii luonnon ihanien antimien tunnistamisen, keräämisen ja käsittelyn, voi omaa ruokavaliotaan rikastaa uusilla hurmaavilla mauilla. Vuohenputkesta voi tehdä paljon hyvää. Se sopii täydellisesti munakkaisiin – ja etenkin ketoilijan vuohenputkipiirakka maistuu ihan kaikille. Moni kavereistani on innostunut ketoilusta...

Kohta pääset maistamaan villiä amarettoa: pihlajansilmua!

Kevätaurinko saa ihmeitä aikaan. Mahla alkaa virrata koivuissa ja puiden silmut pullistelevat ja odottavat puhkeamistaan lehteen. Meille hortoilijoille jokakeväinen juhlahetki on kohtaaminen pyhän pihlajan silmujen kanssa. Kun nappaa pihlajansilmun suuhunsa ja pureskelee sitä hieman, pääsee makumatkalle Italiaan Amaretto di Saronno -liköörin kotikonnuille. Jos et ole...

Vuohenputki maistuu hurmaavalta satokauden piirakassa

Herkullinen, porkkanamaisen sellerimäinen vuohenputki on herkullinen villivihannes, joka maistuu sekä tuoreena että kypsennettynä. Uutta satoa saa nyt eteläisessä Suomessa, joten siitä kannattaa nauttia monella tavalla. Erityisen herkullista se on gluteenittomassa piirakassa. Vuohenputkea kannattaa myös pakastaa, jotta piirakasta pääsee nauttimaan myös talvella. Pakastettu vuohenputki sopii piirakan lisäksi...

Nokkosboureki maistuu herkulliselta ja vie Kreetan tunnelmiin

Olen kreetalaisen ruuan rakastaja. Kokkaan kotona kreetalaisella twistillä mutta muokkailen reseptejä villimpään suuntaan ja käytän myös runsaasti itse kasvattamiani yrttejä. Kesällä Kivimetsässä Rääkkylässä kasvaa monenlaisia yrttejä, joita yhdistelen mielelläni villivihannesreseptiikka kehitellessäni. Boureki  (lausutaan bureki) on yksi niistä kreetalaisista ruuista, josta olen aina tykännyt. Siinä yrtit yhdistyvät...

Kuusenkerkistä apua hengitystieongelmiin ja yskään

Näin kirjoittaa hortaohjaaja Marja Åhlberg omista keväisistä kokemuksistaan Kuusenkerkästä on moneksi.  Sairastan harvinaista hengityselinten tautia nimellä bronkliektasia, joka tarkoittaa sitä, että keuhkoputkissa on laajentumia joihon kerääntyy limaa, joka sitten yskittää ja hengitys vinkuu. Koko talven käytin astmalääkitystä, joka laajentaa keuhkoputkea. Hengitykseni vinkui siitä huolimatta ja yskä on vaivannut pitkään. Kuusenkerkkien satokauden aikana napsin...