Supermarja aroniasta saa ihania muffinseja

Supermarja aronia on mielestäni marjamaailman kuningas.  Mustanpuhuvat  mehevät marjat kypsyvät keruukuntoon elokuu-syyskuussa eikä pakkasen hyytävä suudelmakaan tee niille hallaa, vaan parantaa makua.  Moni yrmii aronian marjoja, sillä marjojen hapottomuus ja karvaus tuntuvat joidenkin suussa tympeältä. Kannattaa maistella eri pensaiden marjoja ja valita omaan suuhun sopivimmat antioksidanttipommit....

Leivo herkullista nokkos-feta-bataattipiirakkaa, joka tekee olon onnelliseksi!

Kotoilu ja leipominen kuuluvat yhteen. Kun leipomiskärpänen iskee, pyöräytän useimmiten välimerellistä nokkos-feta-bataattipiirakkaa, joka on aivoystävällinen herkku. Aivot rakastavat bataattia ja tomaatteja, hermosto nauttii nokkosesta ja gluteenittomana piiras sopii keliaakikoille. Piiras on ihanaa lohturuokaa, joka tekee olon onnelliseksi. Hortoilusesonkin aikaan piirakkaan voi käyttää tuoretta satoa, talviaikaan pakastettua...

Jättipalsamista apua mielen ahdinkoon ja stressiin

Kun elää luonnon keskellä ja kasvien ympäröimänä, intuitio herkistyy ja luonto alkaa viestiä. Kun ostin Kivimetsän, edesmenneen Siiri-tätini talon sukuni juurilta Rääkkylän Haapasalmelta, 7 vuotta sitten, tontilla kasvoi koivujen lisäksi paljon jättipalsamia (Impatiens glandulifera) vieraslajia, josta on tärkeää päästä eroon. Jättipalsami on nurkanvaltaaja, joka tukahduttaa...

Kasvien ihanuutta, patikointia ja herkuttelua Kreetan keväässä

Haluatko viettää ihanan loman patikoimalla ihanissa maisemissa, kukkaloistossa ja vehreyden keskellä hyvässä seurassa ja samalla nauttia kreetalaisen keittiön parhaista herkuista ja paikallisviineistä? Lähde kanssamme Kreetan kevääseen nauttimaan olostasi. Keväällä 2022 voit valita joko merenrantakohde Paleochoran tai ihastuttavan Spilin vuoristokylän. Paleochorassa pääset pulahtamaan turkoosiin mereen vaikka...

Näin teet 7 hortalajin hurmaavan juhannussalaatin

Moni kerää juhannuksena seitsemää kukkalajia taiat mielessään. Perinne on ihana ja hortoilusta innostuneen kannattaa lisätä siihen aivan uusi ulottuvuus.  Tänä juhannuksena tehdäänkin 7 villiyrtin hurmaava hortasalaatti, joka vie kielen mennessään ja koukuttaa vasta-alkajankin. Voit päällystää tällä hurmaavalla hortasalaatilla vaikka karjalanpiirakan tai siemennäkkärin tai rikastaa uudet...

Kokkaa kesäherkkuja jauhosavikasta

Tiesitkö, että luomupelloilla ja savimailla rehottava jauhosavikka on hyvää ja erityisen ravinteikasta hortaa? Juuri nyt on oikea ajankohta valmistaa kesäherkkuja jauhosavikasta. Revonhäntäkasveihin Amaranthacea kuuluvat savikat ovat yleisiä ympäri maailmaa. Meillä Suomessakin niitä tavataan ainakin parisenkymmentä eri lajia. Itse käytän eniten jauhosavikkaa (Chenopodium album), jonka tunnistaminen on...

Syreenisiirappi on herkullista ja helppotekoista

Pihapiirissäni  ja ihastuttavan naapurini puutarhassa kukkivat niin valkoiset kuin liilat syreenit. Kaikkialla leijuu tuo kukkaisa, suorastaan parfyyminen tuoksu, jota nuo pihapiirien kaunistajat kantavat kukissaan. Todella monille on yllätys, että syreenin (Syringa vulgaris) kukat ovat syötäviä ja niistä voi valmistaa niin kukkasokeria, kukkasuolaa, upeanmakuista siirappia, teetä –...

Vuohenputki rikastaa raparperin kesäisessä piirakassa

Jos olet ihastunut kirpakkaan raparperiin, kokeilepa jalostaa kasvin makua takapihojen herkulla, vuohenputkella. Pyöräytä kesäillan iloksi piirakka, jossa villi vuohenputki lyö kättä kesyn rapaperin kanssa. Vuohenputkesta saat mukavasti magnesiumia, C-vitamiinia ja voitelua myös nivelille. Vuohenputki-raparperipiiras Pohja: 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 1 dl gluteenittomia jauhoja/tattaria/karkeaa gluteenitonta jauhoseosta 1 dl kauramaitoa tai luomumaitoa 1...

Nyt leivotaan herkullista hortahatsapuria!

Georgialainen juustoleipä hatsapuri on perinteinen paimentolaisherkku, jolla on jopa oma liputuspäivänsä 27.2. Aika moni on varmasti jo maistanut tuhtia hatsapuria. Kun villiyrtteihin hurahtaa, tekee mieli tuunata erilaisia reseptejä villimpään suuntaan. Villikokki ja kirjailijakollegani Taina Salonen on tuunannut hatsapurista vieläkin paremman. Tavalliseen hatsapuriin käytetään vehnäjauhoja ja...

Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta sesonkiherkkua

Sitruunaiset nokkosletut ovat mitä parhainta sesonkiherkkua.  Nokkosten satokausi on juuri nyt pyörähtämässä käyntiin ja luontoäiti tarjoilee pian muitakin ihania villiyrttejä jokaisen iloksi. Nyt kannattaakin kykkiä luonnossa ja kerätä nuoria ja herkullisia nokkosia sekä valmistaa niistä jos jotakin ruokaa. Nokkoslettuja on niin monenlaisia kuin on kokkejakin....

Kohta pääset maistamaan villiä amarettoa: pihlajansilmua!

Kevätaurinko saa ihmeitä aikaan. Mahla virtaa koivuissa ja puiden silmut pullistelevat ja odottavat puhkeamistaan lehteen. Minulle jokakeväinen juhlahetki on kohtaaminen pyhän pihlajan silmujen kanssa. Kun nappaa pihlajansilmun suuhunsa ja pureskelee sitä hieman, pääsee makumatkalle Italiaan Amaretto di Saronno -liköörin kotikonnuille. Jos et ole vielä kokenut...