Hortoilua Kreetalla

Hortoilua Kreetalla

Hortoilijat pidentävät kevättä ja hortasesonkia matkustamalla Kreetalle heti kun se on mahdollista eli ensimmäisillä suorilla vajaan neljän tunnin lennoilla. Kreetan luonto on jumalaisimmillaan maaliskuussa, mutta ennen kuin suorat Helsinki-Hania -turistilennot alkavat huhtikuussa, matka Suomesta Kreetalle kestää helposti lähes 18 tuntia.

Tänä keväänä kaksi viikon ryhmää kulki mukanamme Kreetan keskiosan vuoristossa, Spilin kylä tukikohtana, hortoilemassa ja nauttimassa kukkaloistosta sekä maailman terveellisimmästä herkkuruuasta. Ensi keväänä ryhmiä tulee kolme alkaen 18.4. koska nämä matkat opettavat ja antavat niin paljon osallistujilleen. Tämä tieto tulee meille palautteena ryhmäläisiltä.

Spili maisema 2014

Mutta me itsekin matkan vetäjinä yhdessä paikallisten ihmisten kanssa saamme valtavasti näistä luontopatikoinneista, keskusteluista ryhmäläisten kanssa ja kohtaamisista paikallisten kanssa.

hortoilijat maastossa

aasimies

Hortan kerääminen on ollut ikiaikainen tapa Kreetalla, eikä se ole koskaan hävinnyt sieltä, vaikka välillä keräämisperinne on ohentunut huolestuttavasti. Käytänteet ovat kuitenkin säilyneet moninaisina ja niitä on hauska opiskella siellä ja soveltaa Suomessa. Nykyään tuntuu siltä, että hortoilu on laajentunut Suomessa jo niin paljon ja uudistunut, että meillä olisi annettavaa kreetalaisillekin. Samoin harrastamamme hortamatkailu voisi hyvin toimia toisinkin päin – ulkomaalaiset tulisivat varmasti mielellään tänne Suomeen hortoilemaan. Meillä on vielä jokamiehen oikeudetkin, jotka takaavat myös satunnaiselle matkailijalle oikeuden nauttia luonnonantimistamme. Ja niitä riittää! Arvelemme, että suomalaiset keräävät tällä hetkellä alle yhden promillen tuhannesosan talteen meillä kasvavasta hyvälaatuisesta hortasta.

Kuvankaappaus 2014-5-13 kello 0.10.44

Kreetalainen konsultti Maria Markaki Agios Nikolaoksesta kirjoitti toukokuussa blogissaan “Kreetalainen ruokavalio ei välttämättä ole enää vahvana edes Kreetalla vaan sitä korvaavat keltainen juusto ja pekoni etc, mutta kaukaa Suomesta tulee silti ihailijoita vanhaa perinnettä eli hortan keräämistä katsomaan. Matkanjärjestäjä Jouko Kivimetsa oli mukana vuosina 1997-98 LOOK Local is OK -hankkeessa, jossa kehitettiin paikalliselämystuotteita kreetalaisesta ruokavaliosta. Sen jälkeen hän on tehnyt pitkään töitä Suomessa (jossa on paljon sydänsairauksia) saadakseen ihmiset terveellisen ruokavalion pariin. Hän on järjestänyt vaimonsa kanssa ryhmämatkoja Kreetalle ja varsinkin keväällä villivihanneksia keräämään. Tämä toiminta osoittaa mielestäni (sanoo kirjoittaja) että vaihtoehtomatkailu, joka perustuu Kreetan luontoon ja gastronomiaan, on todellinen vaihtoehto massaturismille. Ja että sitä voidaan harrastaa myös sisämaassa, ei pelkästään hiekkarantojen läheisyydessä. Se tarjoaa mahdollisuuden matkailun kasvattamiseen luontoa kunnioittaen.”

Jouko ja Raija Spili

Tämä sama koskee myös Suomea. Ehdotamme, että emme enää panosta äänisaastetta aiheuttavaan moottorivetoiseen luontomatkailuun (moottorikelkat, mönkijät, maastoautot, moottoriveneet) vaan lähdemme joukolla hortoilemaan matkailijoiden kanssa.

Tähän toimintaan tulee avuksi englanninkielinen käännös Hulluna hortaan -kirjastamme kesäkuussa.

 

PS. Ennakkovarauksia kevään 2015 horta- ja patikointimatkoille  Kreetalle otetaan jo vastaan. Matkojen ajankohdat ovat 18.4.-25.4.2015 sekä 25.4.-2.5.2014. Osa paikoista on jo nyt varattu ennakkoon, joten jos Kreetan ihana luonto kutsuu, ota pian yhteyttä jouko@hortoilu.fi tai 040 556 8880. Kolmas, aivan ainutlaatuinen matka, toteutetaan 2.5.-9.5.2015. Lisäinfoa matkasta julkaisemme kesän aikana.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.