Hortoilija

”Kun aloin ylläpitää hortoilu.fi -sivustoa ex-mieheni  kanssa 2000-luvun alussa, teimme alkuun töitä vain itsemme ja pienen piirin iloksi. Jaoimme reseptejä, kirjoitimme juttuja ja pidimme kursseja. Nyt kuljemme omia polkujamme ja minä keskityn entistäkin suuremmalla innolla kertomaan villiyrttien ja luonnon parantavien vaikutusten ilosanomaa niin kursseilla, luennoilla, some-kanavissa, horta- ja yrttimatkoilla, TerveysSummitissa, kirjoissa kuin lehdistössä.

 

Tänä päivänä horta eli villivihannekset nähdään superruokana, joka on ekologista, terveellistä, herkullista ja kaikille ilmaista. Villivihannekset kiinnostavat kaikenikäisiä ihmisiä ja halu oppia ja kuulla hortoilusta on valtava. Kun ylläpidän tätä sivustoa nyt 20 vuotta myöhemmin  olen kiitollinen  ja ihmeissäni. On edelleen ihanaa innostaa ja opettaa suomalaisia syömään luonnossa villinä kasvavaa ilmaista ja herkullista superruokaa!”
Raija Kivimetsä.

Raija Kivimetsä

 

filosofian maisteri, hyvinvointikouluttaja, tietokirjailija, keruuyrttineuvoja ja terveystoimittaja, kasvilääkinnän asiantuntija

 

Aivojen hyvinvoinnin asiantuntija ja Autuutta aivoille -konseptin kehittäjä.

Tutustu referensseihin

Raijan tarina - Kansanparannuksesta hyvinvoinnin trendiksi

Kansanparannuksesta hyvinvoinnin trendiksi

 

”Minulle on kerrottu, kuinka isäni oli lapsena vakavasti sairas ja lääkärit olivat jo menettäneet toivonsa hänen henkiin jäämisestään. Isoisäni ei antanut periksi. Hän haki luonnosta kasveja ja teki niistä lääkkeen, jolla hän paransi isäni. Rääkkylän Haapasalmella asunut isoisäni oli maanviljelijä ja kansanparantaja, joka hoiti niin ihmisiä kuin eläimiä luonnonkasveilla. Hänen kuollessaan olin 12-vuotias ja jo silloin luonnossa kulkija, luonnon rakastaja ja ongella istuja. Ukin henkinen perintö elää minussa, innostuksessani luontoon ja kasvien ihmeellisen ihanaan maailmaan. Isälleni olen syvästi kiitollinen siitä, että hän opetti minut rakastamaan ja kunnioittamaan luontoa ja tutkimaan aarretta, joka kätkeytyy ympärillämme olevaan vihreyteen.”

 

Noilla sanoilla alkaa esikoisteokseni Villiinny villivihanneksiin, joka julkaistiin 2005 Lasten Keskuksen kustantamana. Isoisäni Antti Makkonen  ja isäni Esko Makkonen ovat elämäntyöni viitoittajia ja inspiraation antajia. Kirjan myötä avasin liki 60 vuotta uinuneen villivihannesperinteen aarrearkun uudessa nykyaikaisessa asussa.

 

Jo kauan ennen kuin kirja oli myynnissä, olin pohtinut, että haluaisin jakaa isoisäni kansanparantaja Antti Makkosen perinteen omille sukulaisilleni kirjan muodossa. Mietiskelin ja kypsyttelin ajatusta, kunnes kohtalo puuttui peliin huhtikuussa 2002 villivihannesmatkalla Kreetalla. Eräänä iltana illallispöydässä viereeni istui viehättävä tumma nainen ja meille syntyi heti vahva keskusteluyhteys. Puhuimme villivihanneksista ja kerroin isoisäni tarinaa. Kerroin myös suunnitelmastani tehdä kirja suvulleni ukkini perinteestä.

 

Kaikella on elämässä tarkoitus ja mikään ei ole sattumaa. Vieressäni istuva nainen oli Lasten Keskuksen toimituspäällikkö Arja Kanerva, joka tokaisi, että miksi et tekisi kirjaa kaikille suomalaisille. Loppu onkin historiaa.

 

Kirjani oli ensimmäinen koko perheelle tarkoitettu kirja villivihanneksista eli hortasta. Kirjan tavoitteena oli saada perheet yhdessä iloisen hyöty- ja luontoliikunnan pariin.

 

Muistan lämmöllä hortakuvaussessioita Arja Kanervan ja valokuvaaja Mauritz Hellströmin kanssa Espoon Nuuksion Kattilassa. Oli myös ilo esitellä teokseni tiedotusvälineiden edustajille tuolloin vasta avatussa ravintola Juuressa, jonka ensimmäinen villivihannestarjoilu tehtiin tähän tilaisuuteen pakastamistani villivihanneksista. Elvytimme jotain todella perinteistä ja ikiaikaista uuteen kuosiin. Kirjan tekeminen oli ihanaa ja palkitsevaa. Sain tekstin tarkastajaksi ja sparraajaksi tärkeää tukea myös kasvitieteen emeritusprofessori ja kauppayrttineuvoja-koulutuksen kehittäjä Yrjö Mäkiseltä, johon tutustuin niin ikään Kreetalla seuraavan vuoden villivihannesmatkalla.

 

Ensimmäisen kirjani myötä Suomeen alkoi pikku hiljaa syntyä innostusta villivihanneksia kohtaan, ja nyt voimme todistaa ennennäkemätöntä trendiä. Vuonna 2013 ilmestynyt, minun ja ex-mieheni yhteinen hortakirja Hulluna hortaan jatkoi esikoisteokseni jalanjäljillä, mutta entistäkin enemmän tämän ajan ihmisen tarpeita huomioivana. Uusin kirjani maaliskuussa 2021 ilmestynyt Hurmaava horta – ruokaa ja rohtoja villiyrteistä (Readme.fi) on entistäkin innostavampi ja sen avulla oppii tunnistamaan, keräämään, käsittelemään, säilömään ja kokkaamaan sekä tutumpia kasveja nokkosesta voikukkaan että vähemmän tunnettuja villiyrttejä valkopeipistä, pihasaunioon ja jauhosavikkaan. Kirjassa on myös yli 80 herkullista ruokaohjetta.

Aiemmin ilmestyneisiin kirjoihin pääset tutustumaan täällä.

 

Nyt vuonna 2021 vietän paljon aikaa sukuni juurilla, Rääkkylän Haapasalmen kylässä, omassa Kivimetsässäni. Ostin 7 vuotta sitten edesmenneen Siiri-tätini vanhan hirsitalon, jota kunnostan lähipiirini kanssa pikku hiljaa lähiluontoa ja kasveja kunnioittaen. Paikan historia juontaa juurensa 1700-luvulle saakka ja paikka on rauhan tyyssija, jossa on ilo hortoilla ja kirjoittaa tulevia luontoa ja kasveja käsitteleviä kirjoja sekä vetää villiyrttikursseja ja elämyksellisiä luontoon, hyvinvointiin ja villiyrtteihin liittyviä ohjelmapalvelukokonaisuuksia.  Sukuni syntysijoilla ja luonnon sylissä on kotoisaa ja hyvä olla. Kivimetsässäni niin villit kuin kesyt kasvit saavat kasvaa sulassa sovussa.

 

Lisäksi olen jo vuosien ajan tehnyt yhteistyötä paikallisten yrittäjien ja kyläläisten kanssa. Etenkin Riitta Wardin luotsaama ihana ja kodikas Koivuniemi, on ollut vakiokurssipaikkani jo pitkään.

 

Tutustu myös muuhun tarjontaani:
www.raijakivimetsa.fi

 

 

 

Uskon, että hortoilu on tullut jäädäkseen.