Hortareseptikilpailu 2016 voittajat!

Hortareseptikilpailu 2016 voittajat!

Kolmas valtakunnalinen hortareseptikilpailu: voittaja on Sofia Autio!

Sofia on vasta hiukan yli 20-vuotias mutta jo tuore äiti ja ammattilainen villivihanneskurssien pitäjänä. Hortareseptikilpailu ratkesi ruokaohjeella, joka valloitti maistajien mielet sellaisella voimalla, että harvoin on nähty. Reseptissä on kaikki mahdolliset hyvät puolet:

  • tavattoman hyvä maku, suutuntuma ja syönnin jälkeinen tasapainoinen olo
  • loistavat terveysvaikutukset
  • mielenkiintoinen tapa käyttää hortaa
  • tuloksena ruoka, jossa villivihannekset ovat hienossa roolissa ja oleellinen osa lopputulosta
  • sopii alkuruuaksi, välipalaksi, pääruuaksi tai cocktail-tarjottavaksi
  • lihansyöjä mutustelee näitä ”lihapullina”
  • tällä voivat herkutella lähes kaikkia ruokavalioita noudattavat
  • helpohko ja nopea valmistaa

 

Siankärsämöpyöryköiden päällä koristeena on käytetty ketunleipiä.

Siankärsämöpyöryköiden päällä koristeena on käytetty ketunleipiä.

 

Näin Sofia kertoo itse reseptistään ja villivihannesharrastuksestaan:

Siankärsämö on ollut ensi hetkestä suosikkihortamakujani. Sen ihanan monivivahteinen ja pippurinen maku saattaa tuntua aluksi liian voimakkaalta, mutta se sopiikin yllättäen monen ruuan maustajaksi. Halusin pehmentää siankärsämön makua pähkinöillä, mistä sain innoitukseni siankärsämö-saksanpähkinäpyöryköihin. Näitä pyöryköitä on kehuttu maasta taivaisiin ja olenkin tarjonnut niitä niin hortakursseilla kuin häissänikin. Jopa kranttu isäni pitää niiden mausta!

Yllätä vieraasi tarjoilemalla näitä pyöryköitä joko arki- tai juhlapöydässä, harva uskoisi niiden vivahteikkaan maun tulevan rikkaruohoista. Kaiken lisäksi ne ovat todella terveellisiä ja hoitavat kehoa päästä varpaisiin, kirjaimellisesti. Ovathan pähkinät aivoruokaa ja siankärsämö vilkastuttaa ääreisverenkiertoa. Kamomilla- ja pujoallergikoille ne eivät kuitenkaan sovi, joten muista varoittaa allergisia vieraitasi.

sofia-autio

Innostukseni hortoiluun on lähtenyt rakkaudesta luontoon ja hyvinvointiin. Ensimmäisen villivihanneskurssin kävin muutama vuosi sitten ja hurahdin heti. Aloitin hortaohjaajakoulutuksen vuoden 2015 keväällä ja sitä kautta olen oppinut paljon lisää villivihanneksista ja saanut lisää intoa ja kannustusta hortoiluun. Jatkan ensi keväänä toimintaani Etelä-Savon alueella.

Pidän myös hortoilublogia osoitteessa hortasofia.com. Juuri tällä hetkellä en tosin paljon päivitä blogiani, sillä perheeseemme on syntynyt vauva, mutta kunhan kädet hiukan vapautuvat, jatkuu blogin päivittäminenkin. Blogissani kerron hortoilijan elämästä, neuvon kasvien käytössä ja jaan parhaita villivihannesreseptejäni. Ympäristöystävällisyys ja terveellisyys ovat minulle tärkeitä, mistä syystä reseptini ovat myös vegaanisia ja gluteenittomia ja sopivat siten useimmille. Vaikka pidänkin ruuanlaitosta, en kikkaile liikaa keittiössä. Siksi kaikki reseptini ovat myös helposti toteutettavissa.”

 

siankarsamopyorykat

 

Voittajarespti: Siankärsämöpyörykät

Tästä ohjeesta saat n. 30-40 pientä palleroa, ja sen voi suoraan tuplata tai pienentää tarpeen mukaan.

noin 2 dl/150 g saksanpähkinöitä
noin 2dl/150 g auringonkukansiemeniä
noin 2 dl/50 g siankärsämöä
50 g aurinkokuivattua tomaattia
yksi pieni sipuli (noin 30 g)
1 valkosipulin kynsi
1 rkl balsamico etikkaa
sitruunamehua maun mukaan
öljyä
suolaa tarvittaessa
(koristeeksi ketunleipiä)

Jauha pähkinät ja siemenet blederissä hienoksi. Hienonna siankärsämöt leikkuulaudalla veitsellä hakkelukseksi. Älä laita blenderiin! Muuten kuidut irtoavat ja näyttää kuin taikinaan olisi ripoteltu kourallinen kissankarvoja. Hienonna sipulit aivan pieniksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja lisää öljyä vain sen verran että taikinasta pystyy pyörittelemään palleroita. Pienikokoiset pallerot ovat parempia, sillä taikina on aika tuhtia. Tarjoile esimerkiksi ketunleipien kera.

Voittajan palkinnot

Tässä ovat hortareseptikilpailun voittajan palkinnot, jotka toivottavasti kuluvat Sofian käytössä ja pitävät hänen hortakaappinsa täynnä ja koko perheen terveyden hyvänä! Neljä muuta kilpailussa sijoittunutta saavat kirjapalkintoja.

Evermat kotikuivuri. Iso kiitos palkinnos sponsoroinnista Suomen Sähkötuonti Oy:lle!

evermat

hulluna_hortaan_3dvilliinny-varita-voimaannu-kansi-3d

 

Villivihanneskirjallisuutta hortoilu.fi

maksa-kirja-3dhengitystiet-kuntoonpakurikaapa1

Terveyskirjallisuutta: Marja Ruuti: Terve maksa, Kaarlo Jaakkolan uutuuskirja Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla ja Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan. Lämpimät kiitokset Mividata Oy:lle sponsoroinnista! Katso lisää terveyskirjat.fi

Hanneli Seppänen hopealle

Hopealle ylsi Hanneli Seppäsen vuohenputkihummus. Näin Hanneli kertoo itse reseptioivalluksestaan:

hanneli-seppanen

“Osallistuin toukokuussa Kivimetsien järjestämälle Villiinny villivihanneksiin –verkkokurssille ja hurahdin heti hortaan. Sain miehenikin innostumaan. Kuljimme säännöllisesti sadonkorjuukävelyllä naapurissamme Sipoon kansallispuistossa ja palasimme kotiin pussit täynnä tuoreita villivihanneksia, vuohenputkeä, apilaa, ketunleipää, horsmaa, maksaruohoa, metsäorvokkeja, voikukkia. Alkukesästä nautimme pihlajansilmujen hienosta karvasmantelin mausta ja nyt odotan jo ensi kevättä, jolloin osaan ajoissa etsiä tuota herkkua. Kaikki kesävieraamme opetettiin nauttimaan luonnon herkuista. Käytän villivihanneksia enimmäkseen sellaisenaan salaatin joukossa, hummuksessa, mausteena keitoissa tai jälkiruokien koristamiseen. Olen todella iloinen, että osallistuin verkkokurssille!”

Vuohenputkihummus

Pidän hummus-tyyppisestä levitteestä, johon en laita sesam-tahnaa, koska tahini mielestäni antaa levitteelle ummehtuneen maun.

Ainekset:
5 dl vuohenputken lehtiä
2 dl ketunleivän lehtiä
Purkillinen säilöttyjä kikherneitä valutettuna
1-1,5 dl oliiviöljyä
1 dl sitruunamehua
suolaa, sitruunapippuria, hunajaa maun mukaan.

Kaikki ainekset pyöräytetään sekaisin korkeassa kulhossa. Oliiviöljyä lisätään sen verran, että saadaan notkeaa levitettä, suolaa ja mausteita lisätään maun mukaan. Säilytetään jääkaapissa.
Käytetään levitteenä tai alkuruokadippinä.

Tuomariston ajatuksia hopeamitalireseptistä:

“Koko tuomaristo poimi esiin tämän reseptin ja makuraadit ylistivät makua. Resepti on juuri sellaista elävää uusperintöä, mitä tällä kilpailulla haetaan. Välimerellishenkinen yksinkertainen resepti-idea hyödyntää maassamme yleisesti ja pitkän kauden joka paikassa löytyvää kahta kasvia, joille harva on millään tavalla allerginen (ketunleivän oksaalihappo ei ole näissä määrissä ongelmallinen). Maut ovat kohdallaan näillä mittasuhteilla ja kuka tahansa pystyy valmistamaan tämän kätevän arkilevitteen, juhladipin ja kivan alkuruuan. Annoksen terveysvaikutukset ja ravintoarvot ovat moninaiset ja papujen proteiinit tasapainottavat tätä jokaiseen ruokavalioon sopivaa ruokaa hienosti. Tästä voivat nauttia lähes kaikki pihvinpurijasta vegaaniin.”

Katso kilpailun 3., 4. ja 5. sijalle yltäneet reseptit, tuomariston kokoonpano ja kilpailun periaatteet >>tästä.

Huom! Itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 julkistetaan hortareseptikilpailun voittaja ja voittanut resepti!

Uutiskirjeen tilajaajana saat kilpailun 10 parasta reseptiä pdf:nä automaattisesti ennen joulua! Jos et ole vielä hortoilu-uutiskirjeen tilaaja, tilaa se >>tästä.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.