Hortapuutarhuri tekee keväällä vuohenputkille istutuslaatikon jos sitä ei muuten kasva!

Hortapuutarhuri tekee keväällä vuohenputkille istutuslaatikon jos sitä ei muuten kasva!

Vuohenputkivauva

Kun aloitimme noin 20 vuotta sitten edistää rikkausruohojen syöntiä Suomessa, siihen kohdistui suurta ihmetystä, kuinka ylistimme jopa kaikkien kiusankappaletta, voikukkaa. Mutta vuohenputki oli monelle ehkä vielä vihatumpi kasvi! Se kun ei lopeta kasvamistaan ja leviämistään mitenkään! Aina saa olla kitkemässä. Meiltä kysyttiin miten siitä kiusankappaleesta pääsee eroon.

Vuosikymmenen vaihteessa maailma oli muuttunut ja kysymys vaihtui pikkuhiljaa aivan nurin narin: ”Miten saisin siirrettyä vuohenputken puutarhaani?”. Tässä on kätevä vinkki, jos asut omakotitalossa tai rivitalossa, olet rakastunut vuohenputken ihanaan porkkanamaisen selleriseen aromiin, etkä silti halua että intohimosi leviää tahattomasti naapurin puolelle!

Hortapuutarhuri hallitsee herkkunsa

Pomminvarmaa tapaa estää vuohenputkea lähtemästä omille reissuillensa ei ole, mutta tietyillä rajaehdoilla istutuslaatikko ruokkii perheesi pysyen aloillaan. Katso Plantagenin havainnollinen video kympin pintaan maksavista lavakauluksista.

Sijoita vuohenputkilaari viisaasti

Jos asetat istutuslaatikon maan päälle (etkä esimerkiksi parvekkeelle), kannattaa suosia kallioista, sepelimäistä tai asfaltoitua osaa pihastasi. Vuohenputki nimittäin lisääntyy siementen lisäksi maanalaisten juuriensa kautta todella näppärästi ja salakavalasti. Paras tapa saada vuohenputki kasvamaan nopeasti laatikossasi on tuoda sitä multapaakuissa kasvupaikoiltaan. Kasvin ottaminen juurineen vaatii maanomistajan luvan! Moni varmaan on kuitenkin mielissään, jos tarjoudut hakemaan vuohenputkea pois heidän tontiltaan. Laita laatikkoon ensin perusmultaa pohjalle.

Tuo vuohenputkelle kavereita

Moni kyselee meiltä myös poimulehden perään, mistä löytäisi villin poimulehden apajan. Jos tiedät sellaisen, voit hakea niitä vuohenputken kaveriksi. Silloin laarissa on sekä naisten että miesten parhaat ystävät terveysvaikutuksiltaan. Molemmilla on myös suunnilleen sama aikataulu laiduntamisessa. Kun koko on liian suuri hortoilijan herkuttelulle, ei kun sileäksi koko laarin sato ja parin viikon päästä on tarjolla jälleen keväisen oloisia herkkuja!

Reseptejä vuohenputkelle

Mene hortoilu.fi blogiosioon ja laita hakusanaksi vuohenputki. Saat tukun herkkureseptejä jonoon! Jos haluat vuohenputkesta ja muista hortakasveista lisää reseptejä, tunnistustietoja, säilömisvinkkejä, terveysvaikutustietoa ja kansanperinnettä lue lisää Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssista  ja Hulluna hortaan -kirjan e-kirjaversiosta.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.