Hortapuutarhuri tekee keväällä vuohenputkille istutuslaatikon jos sitä ei muuten kasva!

Hortapuutarhuri tekee keväällä vuohenputkille istutuslaatikon jos sitä ei muuten kasva!

Vuohenputkivauva

Kun aloitin parikymmentä vuotta sitten edistää rikkausruohojen syöntiä Suomessa, siihen kohdistui suurta ihmetystä, kuinka ylistin jopa kaikkien kiusankappaletta, voikukkaa. Mutta vuohenputki oli monelle ehkä vielä vihatumpi kasvi! Se kun ei lopeta kasvamistaan ja leviämistään mitenkään! Aina saa olla kitkemässä. Minulta naureskeltiin ja kysyttiin miten siitä kiusankappaleesta pääsee eroon.

2010-luvulla maailma oli muuttunut ja kysymys vaihtui toiseksi ”Miten saisin siirrettyä vuohenputken puutarhaani?”. Tässä on kätevä vinkki, jos asut omakotitalossa tai rivitalossa, olet rakastunut vuohenputken ihanaan porkkanamaisen sellerimäiseen aromiin, etkä silti halua että intohimosi leviää tahattomasti naapurin puolelle!

Hortapuutarhuri hallitsee herkkunsa

Täysin varmaa tapaa estää vuohenputkea lähtemästä omille teilleen ei ole, mutta tietyillä rajaehdoilla istutuslaatikko ruokkii perheesi pysyen aloillaan. Katso Plantagenin havainnollinen video kympin pintaan maksavista lavakauluksista.

Sijoita vuohenputkilaari viisaasti

Jos asetat istutuslaatikon maan päälle (etkä esimerkiksi parvekkeelle), kannattaa suosia kallioista, sepelimäistä tai asfaltoitua osaa pihastasi. Vuohenputki nimittäin lisääntyy siementen lisäksi maanalaisten juuriensa kautta todella näppärästi ja salakavalasti. Paras tapa saada vuohenputki kasvamaan nopeasti laarissa on tuoda sitä multapaakuissa kasvupaikoiltaan. Kasvin ottaminen juurineen vaatii maanomistajan luvan! Moni varmaan on kuitenkin mielissään, jos tarjoudut hakemaan vuohenputkea pois heidän tontiltaan. Laita laatikkoon ensin perusmultaa pohjalle.

Tuo vuohenputkelle kavereita

Moni kyselee minulta myös poimulehden perään, mistä löytäisi villin poimulehden apajan. Jos tiedät sellaisen, voit hakea niitä vuohenputken kaveriksi. Silloin laarissa on sekä naisten että miesten parhaat ystävät terveysvaikutuksiltaan. Molemmilla on myös suunnilleen sama aikataulu laiduntamisessa. Kun koko on liian suuri hortoilijan herkuttelulle, ei kun sileäksi koko laarin sato ja parin viikon päästä on tarjolla jälleen keväisen oloisia herkkuja!

Reseptejä vuohenputkelle

Mene hortoilu.fi blogiosioon ja laita hakusanaksi vuohenputki. Saat tukun herkkureseptejä! Jos haluat vuohenputkesta ja muista hortakasveista lisää reseptejä, tunnistustietoja, säilömisvinkkejä, terveysvaikutustietoa ja kansanperinnettä lue lisää  maaliskuussa 2021 ilmestyneestä uutuuskirjastani Hurmaava horta – ruokaa ja rohtoja villiyrteistä.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.