Title Image

Hortapuutarhuri tekee keväällä vuohenputkille istutuslaatikon jos sitä ei muuten kasva!

Vuohenputkivauva

Hortapuutarhuri tekee keväällä vuohenputkille istutuslaatikon jos sitä ei muuten kasva!

Kun aloitin yli parikymmentä vuotta sitten edistää rikkausruohojen syöntiä Suomessa, siihen kohdistui suurta ihmetystä, kuinka ylistin jopa kaikkien kiusankappaletta, voikukkaa. Mutta vuohenputki oli monelle ehkä vielä vihatumpi kasvi! Se kun ei lopeta kasvamistaan ja leviämistään mitenkään! Aina saa olla kitkemässä. Minulle naureskeltiin ja kysyttiin miten siitä kiusankappaleesta pääsee eroon.

2010-luvulla maailma oli muuttunut ja kysymys vaihtui aivan toiseksi ”Miten saisin siirrettyä vuohenputken puutarhaani?”. Tässä on näppärä vinkki, jos asut omakotitalossa tai rivitalossa, olet rakastunut vuohenputken ihanaan porkkanamaisen sellerimäiseen aromiin etkä silti halua että suosikkikasvisi leviää tahattomasti naapurin puolelle!

Hortapuutarhuri hallitsee herkkunsa

Täysin varmaa tapaa estää vuohenputkea lähtemästä omille teilleen ei ole, mutta tietyillä rajaehdoilla istutuslaatikko ruokkii perheesi pysyen aloillaan. Katso Plantagenin havainnollinen video kympin pintaan maksavista lavakauluksista.

Sijoita vuohenputkilaari viisaasti

Jos asetat istutuslaatikon maan päälle (etkä esimerkiksi parvekkeelle), kannattaa suosia kallioista, sepelimäistä tai asfaltoitua osaa pihastasi. Vuohenputki nimittäin lisääntyy siementen lisäksi maanalaisten juuriensa kautta todella näppärästi ja salakavalasti. Paras tapa saada vuohenputki kasvamaan nopeasti laarissa on tuoda sitä multapaakuissa kasvupaikoiltaan. Kasvin ottaminen juurineen vaatii maanomistajan luvan! Olen varma, että naapurisi  on kuitenkin tyytyväinen, jos tarjoudut hakemaan vuohenputkea juurineen hänen pihaltaan.

Tuo vuohenputkelle kavereita

Moni kyselee minulta myös mistä löytäisi villin poimulehtiapajan. Jos tiedät sellaisen, voit hakea niitä vuohenputken kaveriksi. Silloin laarissa on sekä naisten että miesten parhaat ystävät terveysvaikutuksiltaan. Molemmilla on myös suunnilleen sama aikataulu laiduntamisessa. Kun koko on liian suuri hortoilijan herkuttelulle, ei kun sileäksi koko laarin sato ja parin viikon päästä on tarjolla jälleen keväisen oloisia herkkuja!

Reseptejä vuohenputkelle

Mene hortoilu.fi blogiosioon ja laita hakusanaksi vuohenputki. Saat tukun herkkureseptejä! Jos haluat vuohenputkesta ja muista hortakasveista lisää reseptejä, tunnistustietoja, säilömisvinkkejä, terveysvaikutustietoa ja kansanperinnettä lue lisää  maaliskuussa 2021 ilmestyneestä uutuuskirjastani Hurmaava horta – ruokaa ja rohtoja villiyrteistä.