Title Image

Hortapuisto auttaa hortoilemaan myös kaupunkien keskustoissa

Hortapuisto auttaa hortoilemaan myös kaupunkien keskustoissa

Hortapuisto on ajatus, jota Jouko ja Raija Kivimetsä ovat esittäneet ja edistäneet jo yli 10 vuoden ajan. Kaikilla pitäisi olla pääsy kaupunkien keskustoissakin villivihanneksia keräämään alueella, joka on aidattu, ohjeistettu, monipuolisesti kasveja sisältävä ja sitä ei ole myrkytetty ja se on suojattu koirilta, hanhilta ja muilta mahdollisilta haitoilta. Lisäksi tällä alueella on lupa kerätä myös maanomistajan luvan edellyttäviä kasveja ja kasvinosia.

Hortapuisto tulee suureen tarpeeseen

Monella kaupungin keskustassa asuvalla ei ole autoa eikä bussi välttämättä kulje hyville keräyspaikoille. Kaupunkien keskustoissa kaivataan lisäksi puistoalueita, joissa edistetään monimuotoisuutta ja ”pelastetaan pörriäisiä” pitämällä tiettyjä alueita siten, että niitä ei ajeta sileäksi nurmikoksi.

Villi alue Kensingtonissa

Lontoon keskustassa Kensingtonin palatsin puistossa on villiksi laitettu alue, joka on hurmaava kävijälle koko kukkaloistossaan ja siellä voi kuulla erilaisten hyönteisten pörinää ja perhoset viehättävät lepattelullaan. Miksi näin ei voisi olla kaikissa Suomen kaupunkipuistoissa? Mutta kun siihen lisätään syömiselementti, tarvitaan suunnittelua ja ohjeistusta. Tällaisia puistoja on suunnitteluasteella sekä Lahdessa että Jyväskylässä.