Hortapitsa tekee pikaruuasta hyveen? Joka tapauksessa se on herkullista!

Hortapitsa tekee pikaruuasta hyveen? Joka tapauksessa se on herkullista!

Hortapitsa päivittää pikaruuan Michelin-tasoon. Nyt voit unohtaa rucolat ja muut hintavatkin härpäkkeet, kun teet trendikkäistä ilmaisherkuista mehevän talvipitsan, joka sulaa helposti.  Laita pohjaksi gluteeniton pizzapohja, niin pitsasi ähkykerroin laskee heti tuntuvasti. Pizzan hortatäytteen kasvit antavat potkua keholle kestää rankkaa keskitalvea ja vilustumiskautta. Flunssaa ei kyllä meillä olekaan nähty vuosiin. Eli herkuttelua terveellisesti – mutta pääpaino saa reilusti olla nautinnolla!

Hortapitsa vaatii varautumista jo kesäkaudella

Meillä kevään ja kesän satokautena villivihanneksia on kerätty valmiiksi hakkeluspusseiksi pakkaseen. Kasvit on vain uppohuuhtaistu, kuivattu suurin kosteus sen jälkeen ja laitettu pakkasastioihin. Hortaa ei tarvitse edes silputa, koska suoraan pakkasesta otetut kasvit menevät helposti aivan muruiksi jäisinä. Jos kasvit on lajiteltu erikseen ja niistä tekee hakkeluksen jälkikäteen, se on huomattavasti vaivalloisempaa kuin valmiiden seosten käyttäminen.

Hakkeluksen sekaan voi lisäillä pakastamiaan yrttejä kuten minttua, basilikaa tai muuta maun mukaan. Voit käyttää erinomaisesti myös kaupan yrttiruukkuja tai kuivayrttejä. Meillä on usein tanskalaista karhunlaukkaa (Suomesta ei pysty keräämään) valkosipulisuutta lisäämässä koska yksi perheestä on allerginen varsinaiselle valkosipulille. Meidän litulaukkammekin ajaisi asian tässä, mutta litulaukkamme loppuivat jo lokakuulla.

Näit tee hakkeluksen pitsan päälle

Lisää murennettuun, hiukan sulaneeseen kasvimassaan ensin runsaasti oliiviöljyä.  Oliiviöljy vain maistuu parhaimmalta hortan kanssa, koska siinäkin on lehtivihreää hedelmäliha”mehuna”. Suomessa levitetyistä legendoista huolimatta oliiviöljy kestää hyvin korkeampia lämpötiloja. Lisää sitten hiukan viinietikkaa ja maun mukaan suolaa. Tämä yhdistelmä taikoo esiin hortan oman luonnon maun maagisella tavalla! Lue lisää hakkeluksen teosta tästä.

Peitä horta juustolla

Hortapitsa vaatii pohjan rapeutta varten melko kovan lämpötilan. Horta palaa silloin herkästi jollei sitä peitä melko tarkkaan juustolla. Tässä tapauksessa päällä juustokauppa Lentävän lehmän luomugoudaa. Hyvässä goudassa ja emmentalissa on markkinoiden parhaita bakteerikantoja. Juuston päälle on vielä pakko lisätä superaromaattinen Kreetalta itse kerätty oregano.

Kreetalaiset itse väittävät että oregano pitää sydänkohtaukset loitolla. Perinteisen ruuan syöjillä on ollut maailman vähiten sydänkohtauksia, 1980 vain 50. osa (!) Suomen tilastoista. Syy tähän on kyllä tutkimusten mukaan ollut muullakin kasvisvoittoisella ruualla mitä he syövät – ja runsaalla luontoliikunnalla (keskimäärin 13 km päivässä) myös hortoillen. Merkityksensä on myös hitaasti nautiskellen syömisestä perheen kanssa yhdessä. Kreetalaisesta elämäntavasta ja villivihanneksista kuulee tarkemmin matkoillamme Kreetan vuoristoon joka huhtikuussa (tämän vuoden kolme matkaa on jo kylläkin myyty loppuun, mutta taas on ensi vuonna).

Jos haluat kerätä itse hakkeluksesi ja muut herkut suoraan lähiluonnostasi, opit sen takuuvarmasti jokavuotisella, Suomen vanhimmalla ja johtavalla Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssillamme, joka on juuri avattu orientaatiovaiheeseensa.

PS. Tule tapaamaan hortoilevia Kivimetsiä Joogafestivaaleille Helsingin Kaapelitehtaalla 29.2-1.3.2020 osastolle C3. Jos hortoilu innostaa vielä enemmänkin, tule ihmeessä kuuntelemaan Raija Kivimetsän luentoa Kokonaisvaltaista hyvinvointia villiyrteistä lauantaina klo 12 Parvi-luentosalissa.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.