Title Image

Hortapitsa maistuu ihanalta ja tekee hyvää!

Hortapitsa maistuu ihanalta ja tekee hyvää!

Hortapitsa päivittää pikaruuan uuteen uskoon. Nyt voit unohtaa rucolan, kun teet trendikkäistä ilmaisherkuista mehevän villin pitsan.  Kun laitat pohjaksi gluteenittoman pizzapohjan, niin pitsasi sulaa paremmin eikä maha pömpötä herkuttelun jälkeen.

Hortapitsa vaatii varautumista jo kesäkaudella

Olen kerännyt viime keväänä ja kesänä hortaa valmiiksi hakkeluspusseiksi pakkaseen. Olen huuhdellut kasvit ja surauttanut ne kuiviksi salaattilingolla ja laittanut ne pakastepusseihin ja pakasteeseen ihan sellaisenaan.  Jos haluat käyttää villivihanneksia nimen omaan sekoituksina, pussita omat mielikasvisi samaan pussiin. Itse laitan aina samaan pussiin vuohenputkea, pikkuisen siankärsämöä, ehytlaitaisia voikukkia, pieniä ja pehmeitä piharatamon lehtiä sekä ahomansikan lehtiä. Tuon sekoituksen joukkoon laitan aina myös kesyjen kasvien puolelta mustaherukan ihanan aromaattisia pehmeitä lehtiä. Niistä saan sekoitukseen mahtavan aromikkaan maun, joka kruunaan villit maut.

Hakkeluksen sekaan voi lisätä tuoreyrttejä kuten timjamia, basilikaa tai mikäli kaipaat aniksen makua myös saksankirveliä.

Näin teet hakkeluksen pitsan päälle

Lisää murennettuun, hiukan sulaneeseen kasvimassaan runsaasti kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä.  Lisää sitten hiukan viinietikkaa tai luomusitruunan mehua ja myös suolaa. Tämä yhdistelmä taikoo esiin villivihannesten oman maun ihastuttavalla tavalla! Jos olet ole ennen maistellut superherkkuani hortahakkelusta, pääset tutustumaan  hakkeluksen tekemiseen tästä.

Kruunaa horta juustolla

Hortapitsa vaatii pohjan rapeutta varten melko kuuman lämpötilan. Horta on herkkä kärähtämään, ellei sitä peitä juustolla. Itse käytän luomugoudaa. Lisää juuston päälle ripottelen vielä rosmariinia ja kuivattua oreganoa. Itse käytän omaa keräämääni kreetalaista oreganoa, jota poimin aina ryhmän kanssa jokakeväisillä hortamatkoilla Kreetan vuoristoon. Tänä vuonna on juhlavuosi, olen tehnyt vetänyt matkoja Kreetalle joka kevät ja syksy nyt jo 20 vuoden ajan.

Oregano on sydämen tuki ja sitä käyttävät etenkin kreetalaiset todella paljon päivittäisessä ruokavaliossaan. Kreetalaisesta elämäntavasta ja villivihanneksista saa tietoa tarkemmin kevään hortamatkoillani Kreetan vuoristoon joka huhtikuussa (Tänä vuonna tanssitaan viruksen tahtiin ja matkoja ei voida järjestää, mutta toivottavasti päästään reissuun huhtikuussa 2022.).

Lisää ihania hortaherkkuja saat Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssilta.