Title Image

Hortapitsa maistuu ihanalta ja tekee hyvää!

Hortapitsa maistuu ihanalta ja tekee hyvää!

Hortapitsa päivittää pikaruuan uuteen uskoon. Nyt voit unohtaa rucolan, kun teet trendikkäistä ilmaisherkuista mehevän villin pitsan.  Kun laitat pohjaksi gluteenittoman pizzapohjan, niin pitsasi sulaa paremmin eikä maha pömpötä herkuttelun jälkeen.

Hortapitsa vaatii varautumista jo kesäkaudella

Kannattaa kerätä hortaa valmiiksi hakkeluspusseiksi pakkaseen. Huuhtele kasvit ja surauta ne kuiviksi salaattilingolla. Laita ne pakastepusseihin ja pakasteeseen ihan sellaisenaan.  Jos haluat käyttää villivihanneksia nimen omaan sekoituksina, pussita omat lempikasvisi samaan pussiin.

Itse laitan samaan pussiin vuohenputkea, hieman siankärsämöä, ehytlaitaisia voikukan lehtiä, pieniä ja pehmeitä piharatamon lehtiä sekä ahomansikan lehtiä. Tuon sekoituksen joukkoon laitan aina myös kesyjen kasvien puolelta mustaherukan pehmeitä lehtiä. Niistä saan sekoitukseen mahtavan aromikkaan maun, joka kruunaan villit maut.

Hakkeluksen sekaan voi lisätä tuoreyrttejä kuten timjamia, basilikaa tai mikäli kaipaat aniksen makua myös saksankirveliä.

Näin teet hakkeluksen pitsan päälle

Voit tehdä hakkelusta vielä pitkälle syksyyn tuoreista kasveista. Mutta kun käytät pakastettua hortaa, lisää murennettuun, hiukan sulaneeseen kasvimassaan runsaasti kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä. Lisää joukkoon maun mukaan luomusitruunan mehua ja myös suolaa. Tämä yhdistelmä taikoo esiin villiyrttien maut ihastuttavalla tavalla! Jos olet ole jo maistellut superherkkuani hortahakkelusta, pääset tutustumaan  hakkeluksen tekemiseen tästä.

Kruunaa horta juustolla

Hortapitsa vaatii pohjan rapeutta varten melko kuuman lämpötilan. Horta on herkkä kärähtämään, ellei sitä peitä juustolla. Itse käytän luomugoudaa. Juuston päälle ripottelen vielä rosmariinia ja kuivattua oreganoa. Itse käytän keräämääni kreetalaista oreganoa, jota poimin aina ryhmän kanssa keväisillä hortamatkoilla Kreetan vuoristoon. Olen vetänyt näitä ihania matkoja Kreetalle joka kevät ja syksy jo 22 vuoden ajan.

Oregano on sydämen tuki ja sitä käyttävät etenkin kreetalaiset todella paljon päivittäisessä ruokavaliossaan. Kreetalaisesta elämäntavasta ja villivihanneksista saa tietoa tarkemmin kevään hortamatkoillani Kreetan vuoristoon joka huhtikuussa.

Lisää ihania hortaherkkuja saat Hurmaava horta -kirjastani.