Title Image

Hortaohjaaja 3.0

Hortaohjaaja 3.0 on laaja ammatillinen koulutus luontoon rakastuneille, jotka haluavat oppia villiyrteistä ja niiden hyödyntämisestä sekä tämän opin jakamisesta muille. Hortaohjaaja voi yhdistää oppimansa esimerkiksi matkailun ohjelmapalveluihin, luomu- ja matkailumaatilojen käyttöön, wellness-palveluihin, tyhy- ja luentopalveluihin, eräopastoimintaan, kulttuuriin, taiteeseen tai ravintoloiden käyttöön.
Hortaohjaaja osaa vetää erilaisia villiyrttikursseja ja -luentoja innostavasti ja vastuullisesti luontoa kunnioittaen.

Kenelle Hortaohjaaja 3.0 sopii?

Koulutus sopii hyvinvointi- ja matkailualan yrittäjille tai sellaisiksi aikoville, luonto- ja ruokaharrastajille, puutarhureille, opettajille, ravintoneuvojille ja ravintoterapeuteille, ravintola-alan ammattilaisille, matka- ja eräoppaille sekä kaikille luonnon ystäville, jotka haluavat jakaa osaamistaan myös muille.

Innostuneista ja motivoituneista oppijoista tulee tiivis joukko, jonka kokoontumisia odotetaan!

Koulutuksessa opit muun muassa

 • tunnistamaan, käsittelemään, kuivaamaan ja muilla tavoin säilömään noin 20 tärkeintä luonnonkasvia – opit myös kasvikohtaiset viranomaismääräykset ja saat poimijakortin
 • kasvien tärkeimmät terveysvaikutukset sekä kasvien mahdolliset riskit
 • kasvien perinnekäytön elvyttämistä nykypäivään ja kasvien alkemiaa
 • miten villiyrttejä käytetään ruuassa ja miten luot upeita makuharmonioita
 • miten luot elämyksellisen hortakokkauskurssin
 • miten villiyrtit vaikuttavat terveyteemme ja hyvinvointiimme – villiyrtit ja wellness
 • millaisia mahdollisuuksia rohtokasvit tarjoavat ohjelmapalveluihin ja kursseille
 • miten kaupallistat, brändäät ja markkinoit omaa tuotettasi tai palveluasi
 • miten ohjaat elämyksellisiä kursseja sekä matkailu-, wellness- tai ravintolapalveluita

Mitä koulutus sisältää?

Tekemällä oppiminen höystää luentoja: koulutuksessa liikutaan luonnossa, tunnistetaan ja kerätään kasveja, työskennellään sekä yksilöinä että ryhmissä, harjoitellaan kurssien vetämistä turvallisesti ja elämyksellisesti, laitetaan ruokaa, herkutellaan, tehdään wellness-hoitoja sekä tuotteita, opitaan uuttamisen ja fermentoinnin saloja.

 

Koulutus koostuu lähipäivistä kauniissa ja inspiroivassa Rääkkylän Villa Ruusulassa, kirjallisista ja verkkokurssimateriaaleista sekä verkkoluennoista Zoomin kautta, kasvitenteistä, henkilökohtaisesta ohjauksesta, kirjallisesta lopputyöstä ja osaamisnäytöstä.

 

Hortaohjaaja-koulutuksen laajuus on 100 lähituntia ja noin 70–100 etätuntia.

Koulutus alkaa maaliskuussa 2023

Koulutus alkaa maaliskuussa 2023 etäopiskeluna. Lähipäiviksi (16 päivää) kokoonnutaan Rääkkylään Keski-Karjalaan touko-elokuussa 2023. Voit valmistua diplomi-hortaohjaajaksi elokuussa 2023 suoritettuasi vaadittavat osiot hyväksytysti.

Kouluttajasi

Hortaohjaaja 3.0 on uudistettu, laaja ja monipuolinen opintokokonaisuus aiemmin järjestetystä hortaohjaaja-koulutuksesta, jotta se vastaa entistäkin paremmin villiyrttiammattilaisiksi haluavien tarpeita ja toiveita.

Inspiroivat, kokeneet ja pidetyt kouluttajat Raija ja Mari ovat matkassasi koko koulutuksen ajan. Raija on villiyrttikouluttaja, yrttiterapeutti, luontoyhteysohjaaja, tietokirjailija ja terveystoimittaja. Mari on keruutuoteneuvoja, eräopas, hortaohjaaja, luontokouluttaja sekä hotelli- ja ravintola-alan ammattilainen.

 

 

Raija Kivimetsä

FM, päähortakouluttaja, keruuyrttineuvoja, kasvilääkinnän ammattilainen, luontoyhteysohjaaja, tietokirjailija sekä wellness- ja hortamatkojen ja -tuotteiden sisällöntuottaja ja kehittäjä. Hortoilu.fi -sivuston perustaja ja ylläpitäjä. 

 

Mari Kajasvirta

Keruutuoteneuvoja, eräopas, hortaohjaaja, luontokouluttaja sekä hotelli- ja ravintola-alan ammattilainen.
Mari on erityisen kiinnostunut kasvien perinteisestä ja nykyisestä rohtokäytöstä sekä hortan yhdistämisestä arkiruokaan eri tavoin.

 

Miten mukaan?

 

Lähetä meille sähköposti osoitteeseen raija@hortoilu.fi  ja pyydä kurssiseloste, josta löydät koulutuksen sisällöt ja hintatiedot. 

 

Kerro viestissäsi lyhyesti:

 • Taustastasi ja suhteestasi luontoon ja hortoiluun.
 • Miksi haluat koulutukseen?
 • Missä toimit? Onko sinulla toimiva yritys tai mahdollisuus perustaa sellainen tai liittyä yritystoiminnan mahdollistavaan osuuskuntaan?
 • Liitä mukaan puhelinnumerosi, josta sinut tavoittaa. 

 

Laita viesti matkaan samantien! Mukaan otetaan enintään 14 osallistujaa. Haku vuoden 2023 koulutukseen on nyt käynnissä.