Title Image

Hortamunakas maistuu myös Kreetalla

Hortamunakas maistuu myös Kreetalla

Kreetalla villivihannesperinteet ovat vielä kunniassa. Vien joka kevät sinne matkalaisia patikoimaan ja nauttimaan luonnosta ja paikallisista kasveista. Olen vetänyt näitä matkoja jo vuodesta 2001 eli huhtikuussa tulee 22 vuotta ensimmäisestä matkasta. Niin se aika kuluu mutta Kreetan kevään lumo vaan säilyy! Matkoilla monet ovat hurahtaneet hortoiluun ja ryhtyvät keräämään villiyrttejä myös kotiin palattuaan.

Kreetan kasvimaailma on runsaampi kuin Suomessa. Siellä on myös endeemisiä kasveja, joita ei löydy muualta maailmasta. Matkoillani opetan kuinka paikallisia lajeja voi korvata kotimaisilla villiyrteillä. Paljon on myös samoja kasveja, joiden hyödyntämisestä kerron matkojen aikana.

hortoilu malva

Tässä huhtikuun matkalaiset ovat löytäneet malvan kukkia ja sitä ennen oreganoa ja villipurjoa. Malva eli paikallisittain moloha tunnetaan teeyrttinä ja se on täsmähoito hengitystievaivoihin. Malva maistuu hyvältä salaatissa ja sopii myös munakkaaseen.

Hortamunakas on aivoruokaa

Tuoreen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kananmuna on terveellistä aivoruokaa, joka voi ehkäistä muistitoimintojen heikkenemistä. Itse pidän kananmunaa täydellisenä aivoruokana ja hortamunakas tekee hyvää aivoille, suolistolle ja sydämelle vieläkin enemmän.

Voit tehdä yrttimunakkaan mausteyrteistä tai villiyrteistä sekä syötävistä kukista. Kreetalla laitan munakkaaseeni usein malvankukkia, villipurjoa, suipporatamon lehtiä ja tuoreita mausteyrttejä mitä milloinkin.

Suomessa munakkaaseeni päätyy vuohenputkea, voikukan lehtiä, peltokanankaalia sekä ruohosipulia ja sen kukkia. Maustepenkistäkin riivin mukaan milloin sitruunatimjamia, mäkimeiramia tai fenkolia.

Munakas on perusaamiaiseni tai brunssini, silloin kun pidän pidemmän pätkäpaastopäivän eli olen syömättä 14-16 tuntia. Pätkäpaastoilu tekee hyvää aivoille, suolistolle ja maksalle.

munakas
Keväinen Kreeta on vienyt sydämeni ja sinne palaan joka huhtikuu. Spilin vuoristokylässä olen yhtä onnellinen kuin omalla torpallani Rääkkylässä. Olen miettinyt, että juureni ovat kuin vuohenputkella. Osa palasista on juurtunut pysyvästi Kreetalle ja osa on tiukasti sukuni juurilla Haapasalmella, josta koko hortoiluinnostukseni juontaa juurensa. Siellä isoisäni Antti Makkonen oli kansanparantaja ja maanviljelijä. Hän hoiti ihmisiä ja eläimiä luonnonkasveilla. Oma torppani sijaitsee vain reilun kilometrin päässä isoisäni talosta. Ei ihme, että yrteillä hoitaminen on kutsunut minua jo lapsesta saakka.

Spili yleiskuva

Löydät lisää ihania ja herkullisia hortareseptejä Hurmaava horta -kirjani laajennetusta painoksesta, joka ilmestyi helmikuun lopussa.

Huhtikuun 2023 horta- ja patikkamatkoilla on vielä muutama paikka! Toimi nopeasti, jos kuulet Kreetan kutsun.

Soita Raijalle 040 5410696 tai meilaa raija@hortoilu.fi