Hortamunakas Kreetalla

Hortamunakas Kreetalla

Hortoilevien Kivimetsien mukana on kulkenut jo satoja ihmisiä ihastelemassa kreetalaisten vireinä säilyneitä villivihannesten keräämistraditioita. Jouko veti näitä ryhmämatkoja jo 1990-luvulla ja yhdessä Raijan kanssa matkoja on tehty jo 14 vuotta. Matkoilla moni on saanut innostuksen kerätä hortaa myös kotimaassa. Kreetan kasvimaailma on kolme kertaa runsaampi kuin Suomessa, mutta siellä esiintyvät kasvit voi korvata toisilla, jos niitä ei löydy Suomesta. Monet ovat kylläkin samojakin.

hortoilu malva

Tässä huhtikuun ryhmäläiset ovat löytäneet juuri malvan kukkia ja sitä ennen villipurjoa. Malva eli paikallisittain mohlos on tunnettu teeyrttinä ja sitä on käytetty keuhkovaivoihin. Mutta se on kivan makuinen salaatissa ja kestää lievää kuumentamistakin. Päätin yhdistää sitä ennakkoluulottomana hortoilijana villipurjon kanssa munakkaaseen!

ainekset

Villipurjo on huikean aromikas ja erityisesti sen kukka maistuu – tietysti purjolle – mutta samanaikaisesti myös jollekin vaikeasti kuvattavan aistikkaalle, ikään kuin siinä olisi yhdistetty parsakaalin ja kurtturuusun parhaat ominaisuudet. Kuvassa on munakasainekset, joista suurin pino on yhtä lajia paikallista voikukkaa. Eipä eroa hirveästi kotimaisesta sileälaitaisestamme.

villipurjonkukka
Silppusin villipurjon ja voikukat ja kuullotin ne kreetalaisessa, tutun tilan oliiviöljyssä. Kun munaneste oli pannussa ja vihreä silppu levitetty munanesteen päälle, lisäsin malvan kukat munanesteeseen. Annoin sen jälkeen munakkaan muhia hiljaisella lämmöllä niin kauan, että sen pystyi kääntämään lautasen avulla ilman että munanesteet takertuivat lautaseen.

munakas
Munakkaan kypsymistä odotellessa ihailin Kreetan sisämaan keväistä kauneutta. Aika moni menettää sen tullessaan vasta kesällä ja pysymällä vain ylikansoitetuilla hiekkarannoilla.

Spili yleiskuva

Täällä kotimaassa laittaisin munakkaaseen kevätsipulia ja jotakin meidän kukistamme kuten voikukkaa. Se on muhevan toffeemainen eikä yhtää kitkerä. Kokeile vaikka heti huomenna kävellessäsi sopivan voikukkapaikan ohi. Syö vain keltaista osaa ja ihmettele! Voit laittaa munakkaaseen myös väriä tuomaan vaikkapa syreenin, mustikan tai myöhemmin horsman kukkia.
voikukkia astiassa

Opi lisää ruokavinkkejä tällä viikolla alkaneella >>Ummikosta hortoilijaksi -verkkokurssillamme (pankkikorttimaksu) tai >>luottokorttimaksu.

Ensi vuoden Kreetan hortamatkalla (katso tästä lisää >>kuvia) on vielä joitakin paikkoja vapaana. Ota yhteyttä jouko@hortoilu.fi

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.