Title Image

Hortakouluttajat ravintola-alan huippujen kanssa Nuuksiossa 12.5.

Hortakouluttajat ravintola-alan huippujen kanssa Nuuksiossa 12.5.

ELO-säätiö koordinoi toiminnanjohtaja Seija Kurunmäen johdolla yhdessä Perhon kanssa koulutustilaisuuden, jonka pääteemana oli villivihannesten käyttö ravintolaruuassa. Tämä oli kaksipäiväinen tilaisuus, jonka ensimmäinen osio oli 11.5.2015 Perhon tiloissa. Toisena päivänä käytiin Nuuksion Kattilan maastossa tunnistamassa ja keräämässä hortaa ja sitä nautittiin salaatissa tunnistamisen jälkeen lounaalla.

Kattilassa sisällä


 

Jouni Toivanen ja Pekka Väänänen Nuuksion Kattilan sisätiloissa juuri ennen lounasta.

 

maariantuoksuheinä
Raija ja Jouko Kivimetsä toimivat molempina päivinä kutsuttuina asiantuntijoina koulutuksessa. Tässä Raija esittelee Sami Tallbergin löytämää maariantuoksuheinää, jonka aromi on kuin kanelissa.
metsässä
Koulutustilaisuus antoi hyvän mahdollisuuden käydä rakentavia keskusteluja alan eri toimijoiden välillä. Keskusteluissa vilahtelivat villivihannesten mahdollisuuden matkailukäytössä, maatilojen sivuelinkeinona, ravintoloiden huippuruokina, vientituotteina ja hyvinvointipalvelujen yhteydessä.
raija esittelypöytä

Mies joka kuvassa havittelee houkuttelevaa peltokanankaalipinoa, on kestävän gastronomian lehtori Jarmo Åke. Hän oli Perhon puolelta ruorissa tapahtuman järjestelyissä. Pöydällä on päivän saalis tunnistettavana ja puhdistettavana ennen nauttimista. Hortoilevat Kivimetsät ja Luontoportin Lehmuskalliot tekivät tilaisuudessa yhteisaloitteen, että ravintola-alalla kannattaa lähteä villikasvien kanssa liikkeelle maltillisesti. Ensimmäiseksi kannattaa panostaa vaikkapa viiteen kasviin, jotka
– ovat yleisiä koko maassa
– helposti tunnistettavia eikä sekoitettavissa myrkyllisiin
– herkullisia maultaan ja luontevia ravintolaruuissa
– terveyttä edistäviä
– viranomaisten hyväksymiä.

Tämä ”portaat luomuun” -tyyppinen malli sai tilaisuudessa laajan kannatuksen. Seuraavalla tasolla ravintola voi käyttää 10 kasvia ja kolmannella tasolla 15 kasvia. Ravintolan pitää olla koulutettu kasvien käytön yksityiskohtiin ja tietää muun muassa mahdollisista allergiavaikutuksista, vaikka niitä onkin aika vähän.

Jos haluat itse kouluttautua villivihannesten käyttöön kotioloissa niin tule mukaan verkkokurssille. Ummikosta hortoilijaksi -verkkokurssi starttaa 18.5. ja käytyäsi kurssin osaat käyttää jo paria kymmentä ilmaista superkasvia luontevasti ja innostuneesti. Lue lisää >>TÄSTÄ.