Title Image

Hortainen levite aivojen iloksi

vuohenputki levite

Hortainen levite aivojen iloksi

Aivot rakastavat hyvälaatuista ja luonnollista rasvaa. Aivot rakastavat myös aitoa ja mahdollisimman vähän lisäaineita sisältävää ravintoa.

Jotta aivot ja sydänkin pysyvät onnellisina ja toimintakykyisinä pitkälle vanhuusikään, kannattaa margariinit jättää kauppaan ja tehdä leivänlevite itse. Sekin hyvä puoli omatekoisessa levitteessä on että tietää tarkalleen mitä suuhunsa pistää.

Me hortoilijat innostamme lisäämään omaan levitteeseen myös sekä aivoja että suolistoa helliviä villivihanneksia. Hortaiseen levitteeseen tarvitaan vain kolmea pääraaka-ainetta: aitoa mielellään luomuvoita, kylmäpuristettua oliiviöljyä ja vettä. Seoksen voi maustaa oman mielensä mukaan hyvälaatuisella suolalla, valkosipulilla tai villivihanneksilla. Itse tehty levite säilyy suljetussa rasiassa jääkaapissa muutamia päiviä. Vuohenputki, nokkonen ja ketunleipä sopivat levitteeseen mitä parhaiten. Hortasesongin aikaan käytetään tuoreita villivihanneksia, näin kevättalvella ne korvataan kuivatulla hortalla.

 

Kivimetsän hortainen levite

 

1 osa luomuvoita (100 g)

1 osa kylmäpuristettua oliiviöljyä (1 dl)

1 osa vettä (1 dl)

kuivattua nokkosta tai vuohenputkea (myöhemmin keväällä tuoretta ketunleipää ja vauvavuohenputkea)

yksi valkosipulin kynsi

(hieman limepippuria)

 

Valmistus

 

Omatekoisen levitteen valmistukseen tarvitset joko sähkövatkaimen tai tehosekoittimen.

Nosta voi pehmenemään huoneenlämpöön. Kun se on pehmeää, sekoita joukkoon sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa öljy, ja lisää lopuksi vesi pikku hiljaa koko ajan sekoittaen. Lisää sormien välissä murennetut villivihannekset ja puristettu yksi valkosipulin kynsi sekä hyvälaatuista suolaa maun mukaan. Nam! Maistuu ihanalta uuniperunan, uusien perunoiden tai leivän kera.

Lisää herkullisia villivihannesreseptejä Hulluna hortaan -kirjassamme, joka on saatavilla nyt e-kirjana.