Title Image

Hortahakkelus on ihana herkku, jonka teet todella helposti

Hortahakkelus on ihana herkku, jonka teet todella helposti

Hortahakkelus on herkku, jonka aloitteleva hortoilijakin osaa valmistaa. Hortahakkeluksen voi tehdä  lähes mistä tahansa lähiluonnon villivihanneksista.  Pidempäänkin villivihanneksia harrastaneet rakastavat hortahakkelusta – se on ihan perusjuttu, jonka opetan myös hortakursseilla ja maistatan sitä nokkos-siemennäkkärini päällä.  Hakkelusta voi laittaa leivän päälle tai käyttää muiden ruokien lisukkeena. Hortahakkelus eli veitsipesto on yksinkertaisuuden, villeyden, luonnollisuuden ja herkullisen maun ilotulitusta.

raaka-aineet

hortan-pesu

Pese keräämäsi villivihannekset (tässä vuohenputkea, voikukan lehtiä ja hiukan mausteena siankärsämön nuoria lehtiä, voisit myös käyttää nuoria poimulehden lehtiä, piharatamon lehtiä, maitohorsman latvuksia ja monia muita)  ja kuivaa kasvit salaattilingossa tai kuivaa ne talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Voit lisätä villeihin kasveihin myös nuoria mustaherukan lehtiä upeaa hedelmäistä aromia antamaan. Myös mustikan lehdistä, maahumalan lehdistä tai ketunleivän lehdistä ja kukista saa ihastuttavaa makua hakkelukseen.

hortan-leikkuu1

Sekoita kaikki kasvit keskenään ja silppua terävällä veitsellä.

hortan-leikkuu2

Laita noin 4 hengen annokseen (noin 50 g kasveja) öljyä, viinietikkaa/luomusitruunan mehua ja suolaa seuraavassa suhteessa:

oljyn-laitto

3 rkl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä

etikan-laitto

1 tl punaviinietikkaa/luomusitruunan mehua

suolan-laittoSuolaa oman maun mukaan

hortan-sekoitus

Sekoita hakkelus jo leikkuulaudalla. Jos jaksat odottaa, anna hakkeluksen muhia astiassa noin vartin ennen herkuttelua.

hakkelus-leivalla

Hortahakkeluksella kuorrutettu Eilamarin hapanjuureen tehty Tapio-tattarileipä on aamiaisen kruunaaja.

Hortahakkelus sopii mainiosti myös pastan lisukkeeksi, uuniperunan täytteeksi tai kesäiseen öljypohjaiseen perunasalaattiin. Kuorrutan hortahakkeluksella aina gluteenittoman pizzani. Oikeastaan ihanin kesäherkku syntyy hortahakkeluksesta, uusista perunoista ja sillistä. Siihen ei muuta tarvitakaan!

Löydät yli 80 herkullista villivihannesreseptiä helmikuussa 2023 ilmestyneestä Hurmaava horta – Ruokaa ja rohtoja villiyrteistä -kirjani laajennetusta painoksesta.