Title Image

Herkuttele ihanalla kuusenkerkkäjäädykkeellä

Herkuttele ihanalla kuusenkerkkäjäädykkeellä

Erään tiukan ja kiireisen työpäivän jälkeen päätin ottaa hetken aikaa itselleni. En jäänyt kotiin katselemaan pyykkivuorta, en kantamaan huolta päivällisestä. Päätin lähteä ulos metsään. Haistelemaan ulkoilmaa, kuuntelemaan navakkaa tuulta, tuntemaan tuulen kasvojen iholla. Nuutunut oloni koheni jo muutamassa minuutissa. Metsä on niin ihana ja ihmeellinen.

Kevät eteni tänä vuonna kesäksi niin nopeasti, että minulta oli harmikseni jääneet kuusenkerkät keräämättä. Löysin kuitenkin vielä sopivankokoisia kerkkiä varjoisasta pohjoisrinteestä. Suunnitelmissani oli säilöä kerkkiä hunajaan. Metsässä mieleni alkoi kehitellä myös jäädykereseptiä: cashewpähkinöitä, kookoskermaa, kerkkiä – ja mausteeksi ainakin sitruunaa…

Riikan kuusenkerkkäjäädyke

3 dl cashewpähkinöitä

1 pesty  luomusitruunan kuori (kuorimaveitsellä vedeltyinä suikaleina)

2,5 dl kookosmaitotölkistä paksuinta osaa (tai kookoskermaa)

tiivis 1,5–2 dl kerkkiä

makumieltymysten mukaan 3-6 rkl inkiväärisiirappia (hunaja tai vaahterasiirappi käy myös)

4 rkl sitruunanmehua

 

Valmistus

Huuhdo ja kuivaa kerkät keittiöpyyhkeellä. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen. Surauta sileäksi massaksi. Kaada  massa kuuteen annosvuokaan ja laita ne pakastimeen. Jätä jäätymään ja tekeytymään yön yli, jotta lopullinen maku syvenee. Herkullista!

Vinkki: Jäädyke kannattaa ottaa puoli tuntia ennen nauttimista jääkaappiin pehmenemään. Maku on silloin syvempi ja lusikointi on helpompaa.

 

KuusenkerkŠt eli kuusen uutta vaaleanvihreŠŠ neulaskasvua alkukesŠllŠ. KuusenkerkŠt sisŠltŠvŠt runsaasti C-vitamiinia ja maistuvat kirpeŠn raikkailta. NiistŠ voi tehdŠ teetŠ, popsia sellaisenaan tai lisŠtŠ salaatteihin.

HUOM! Muistathan, että puiden antimien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Pyydä lupa maanomistajalta tai kerää omalta maalta. Tai hommaa Metsähallituksen sivuilta mobiililupa kerkkien keruuseen.

Kuusenkerkkiä voi vielä kerätä ja kokeilla Riikan jäädykettä vaikka kesäjuhlien herkkupöytään. Paikka paikoin kerkät ovat vaihtuneet pehmeiksi isommiksi vuosikasvaimiksi, joita voi hyvin vielä käyttää – varsinkin jos musertaa ne tehosekoittimessa tai keittelee hilloiksi.

Vieraskynämme kirjoittaja Riikka Rängman asuu Lohjalla. Riikka on osaamisnäyttönsä kiitettävin arvosanoin suorittanut hortaohjaaja. Riikka vetää vastuullisia hortakursseja Lohjalla, Inkoossa, Raaseporissa, Siuntiossa ja Kirkkonummella. Lue lisää Riikan omilta sivuilta.