Title Image

Herkkukapriksia voikukannupuista

Herkkukapriksia voikukannupuista

Jos olet uskaltautunut jo maistelemaan voikukanlehtiä salaatissa ja munakkaissa, voit vihkiytyä seuraavaksi kasvin muilla osilla herkutteluun. Tiiviit ja napakat voikukannuput ovat kotimaista kaprista ja nopeaa pannulla kuulotettavaa herkkua vaikkapa ahvenfileiden tai paistetun lampaanmaito-halloumin kumppanina.

Lapsena moni leikki voikukannupuilla ja teki niistä ruokaa, mutta ei kuitenkaan tiennyt, että nuo suloiset voinunnut voi ihan oikeasti syödä. Voinunnujen kerääminen on tahmaista puuhaa, mutta lopputulos on vaivan arvoista.

Napakat nuput pannulle ja purkkiin

Joka kesä Kivimetsän keittiössä valmistaudutaan voinunnutalkoisiin. Kun lähiseudun voikukat yltävät nuppuvaiheeseen, niistä aletaan tehdä etikkaliemessä muhivia ja maustuvia voinunnuja.

Muistutan vielä epäilijöitä, että voikukka on rikkausruoho, todellinen arvokasvi, jonka tuhoamiseen vain tietämätön ja hölmö käyttää roundupia tai teräaseita. Voikukassa on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita ja se päihittää monin tavoin kaupan hevi-osaston tarjonnan. Kasvi sisältää mm. A-, B-, C- vitamiinia, rautaa ja kaliumia. Lisäksi siinä on mm. kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja inuliinia.

Kesähäiden hitti

Trendikäs, luonnosta ja kestävästä kehityksestä innostunut kesähäitään suunnitteleva pariskunta, voi ennakoida juhlaansa ja suunnata sopivana sesonkina luontoon voinunnujahtiin. Voinunnut yllättävät hääpöydässä ja tuovat uutta ihanaa makuelämystä muuten hyvin perinteisiin kesähäiden tarjoiluihin.

Tässä yksi resepteistäni  inspiraatioksi.

Parhaat voinunnut tehdään napakoista voikukannupuista.

Parhaat voinunnut tehdään napakoista voikukannupuista.

Raijan voinunnut

5 dl avautumattomia tiiviitä voikukan nuppuja eli voinunnuja sekä merisuolaa keittämiseen

2-3 rkl hunajaa tai raakaruokosokeria

3 dl väkiviinaetikkaa

1,5-2 dl vettä

2 tl ruususuolaa

2 valkosipulin kynttä

2-3 Ceylonin kanelitankoa paloina

muutama viherpippuri

(muutama katajanmarja)

laakerinlehtiä

Valmistus

Ryöppää voikukannuput suolatussa vedessä (1 litra vettä, jossa 3 rkl merisuolaa) parin minuutin ajan. Kaada vesi pois ja jäähdytä nuput nopeasti kylmällä vedellä.

Kiehauta kattilassa etikka, vesi, hunaja tai raakaruokosokeri, kanelitangot ja suola. Lado jäähtyneet nunnut kuumennettuihin eli steriloituihin lasipurkkeihin. Kaada päälle kuuma etikkaliemi. Lisää purkkeihin yksi laakerinlehti, valkosipulinkynsi ja muutama viherpippuri ja (katajanmarja).

Sulje kannella ja anna jäähtyä huoneenlämmössä kunnes kansi ”poksahtaa” eli umpioituu. Anna voinunnujen tekeytyä jääkaapissa vähintään 3-4 päivää. Avaamaton jääkaapissa tai kylmäkellarissa säilytetty hyvin umpioitunut purkillinen voinunnuja säilyy syötävänä kesästä ainakin jouluaterialle. Jos malttaa olla syömättä nunnuja sitä ennen.

Teksti: Raija Kivimetsä

Lisää innostavia reseptejä löydät Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssilta