Entä jos olisit hortamaatilan omistaja ja tuottaisit siellä hortatuotteita alkukeväästä lokakuulle?

Entä jos olisit hortamaatilan omistaja ja tuottaisit siellä hortatuotteita alkukeväästä lokakuulle?

Suomessa on suuri määrä hylättyjä edullisia maatiloja, jotka ovat villiintyneinäkin oiva pohja hortatuotannolle – jos tietää mitä pitää tehdä. Noin 1-3 ha tila piharakennuksineen maksaa Tampere-Lahti-Lappeenranta -linjan yläpuolella noin 50-100 km isoista kaupungeista välillä 5000-25000 euroa. Täydellisessä ihanassa hiljaisuudessa (paitsi luonnonäänet), kaukana 5G:stä ja 50:stä langattomasta wifi-verkosta. Tai sinulla tai suvullasi on jo tällainen tila vain mökkimäisessä käytössä, tavallaan jopa rasitteena, mutta et tiedä mitä sillä tekisi muuta.

Talot eivät ole ehkä talviasuttavia tai että niissä olisi mitään mukavuuksia, mutta hortasesongin tuotantoon ne sopivat hyvin ja usein pelloilla ei ole käytetty myrkkyjä.

Tilan tuotanto voi alkaa mahlakaudesta kuusenkerkän kautta pihlajansilmuihin ja muihin herkkutuotteisiin, joihin ehkä tarvitsee maanomistajan luvan: tässä tapauksessa se olisit sinä! Muiden tuotteiden raaka-aineina olisivat huippulaatuiset Aito villi – Truly Wild -sertifioidut kasvit kuten nokkonen, voikukka, vuohenputki, siankärsämö ja piharatamo.

Ajattele mikä ravintoloihinkin himoitun maitohorsmanversojen keidas on ylläolevan näköinen horsmapelto! Mikä määrä testosteronia sisältävää nokkosen siementä onkaan tarjolla! Ja niin paljon kaikkea.

Maistele ajatusta: minun maatilani

Miltä tuntuisi omistaa muutama hehtaari maailman parasta superfoodia tuottavaa maata? Ja käyttää ”villiä vettä” hyvälaatuisesta kaivosta. Kysy itseltäsi, montako elinvuotta 6-7 kk joka vuodesta maaseudulla toisi mahdollisesti sinulle? Ja olisiko kiva olla paikka, joka on melko omavarainen, ehkä pärjää omilla haloilla, uuneilla ja kellarilla ilman sähköäkin, jos tulee jokin kriisiaika.

Entä jos olisit hortamaatilan omistaja – miten se toimii?

Tilan ideana on tuottaa kahdelle hengelle koko vuoden leipä konseptin mukaisesti organisoituna. Onko sinulla puoliso tai kaveri joka lämpiäisi ajatukselle? Asut kaupungissa talvet (ehkä nykyistä pienemmässä asunnossa ja edullisemmin?) ja toimit tuotteittesi markkinointiosastona, ehkä käyden messuilla ulkomailla. Tai muutat kaupungin kalliin asunnon velattomuudeksi (ja ehkä jotain jää tilillekin), laitat kirjat maalle ja asut talvet jossakin lämpimämmässä? Vaihtoehtoja tällaiseen “muuttolintumaiseen” uusnomadielämään on monia!

Nyt alkaa tapahtua! Tule mukaan perusteilla olevaan osuuskuntaan, joka ostaa maatilan ja tekee siitä opetus/mallitilan hortatuotannolle! Maatilassa investointi on kohtuullinen ja kulut tuotannossa minimaaliset. Pyydä kuvaus osoitteesta jouko@hortoilu.fi.

Tilan kannattavuus vaatii kouluttautumista

Tila tuottaa – aivan laillisesti – tuotteita kuivatusta, pakastetusta, lasipurkitetusta ja tuoreesta hortasta. Se tuottaa myös ruoka- ja elämyspalveluja. Tarvitset tähän tilan pitoon erityiskoulutuksen ja poimijakortin noin 25 kasville. Koulutus maksaa noin 1000 € (ensimmäiselle ryhmälle erityisehdot) ja kestää kaksi kesäviikkoa ihanalla maatilalla mukavassa porukassa.

Tule mukaan  kehittämään tätä konseptia esiteltäväksi Hollolassa 22.-23.5.2020 Horta2020-tapahtumassa. Klikkaa itsesi sisälle asiassa tästä. Tulet samalla Horta2020-kannatusjäseneksi hintaan 10 €. Pääset sisäpiiriin ja kuulet enemmän tästä konseptista, joka osaltaan saattaa pitää Suomen maaseudun asuttuna!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.