Title Image

Elohortoilu elämäntavaksi ja hyvänolon lähteeksi

Elohortoilu elämäntavaksi ja hyvänolon lähteeksi

Jos työ, opiskelu tai muu arkesi alkaa elokuussa, keväinen innostus ja ehkä kesälomalla jatkunut hortaharrastus voivat siinä hötäkässä unohtua. Ja monella on ajatus, että kausihan päättyi jo. Hui hai, hortoilu jatkukoon vielä syyskuulle! Tässä on sinulle vinkkejä miten ja vankkoja perusteluja, miksi hortoilua kannattaa jatkaa nimenomaan elokuussa. 

Elokuiset villivihannesapajat

Jos sinulla on piha, mökki, maatila tai vieressäsi on sopiva puistoalue tai naapurin luomukesanto, hortasaaliit ovat taattuja elokuussakin. Koska näitä paikkoja olet sinä lykkinyt leikkurilla tai niitä on koneleikattu. Kun pahimmat heinähelteet päättyivät, pelloilla odottaa aarre noutajaansa.

niittokuva

Elohortoilu helpottuu laiduntamalla. Viikate vain heilumaan!

Voit tehdä vielä täsmäiskuja lähiluontoon. Jos lähelläsi on kasvipöheikkö varsinkin vuohenputkea, se voi olla kuivunut kesällä ja se on helppo niittää omin avuin pikkusirpillä tai kunnon viikatteella. Muista että viikatteen kanssa heiluminen vaatii, että maa on omistuksessasi tai että saat maanomistajan luvan toimillesi. Vain pari viikkoa ja sinulla on ehtymätön apaja keväisen tuoretta varhaisvuohenputkea aamumunakkaaseesi, hortahakkelukseen tai vain juustoleivälle voikukan lehtien rinnalle. Voit myös tehdä vuohenputkidippiä tuorevuohenjuustosta.

uusi kasvu

Keväisen tuore herkullinen vuohenputkenverso elokuisen laiduntamisen jälkeen.

vuohenputkimunakas

Silppua tuore vuohenputki, lisää se munanesteeseen joka on jo hiukan jähmettynyt pannun pohjalla (jottei horta pala) ja halutessasi myös fetamuruja. Paista hiljaisella tulella ja käännä ja kohta nopea vuohenputkimunakas on valmis!

Elohortoilu synkkaa muun villiruokasesongin kanssa

Marjoja on edelleen yllin kyllin ja pääsemme jo herkuttelemaan sienillä, sorsanmetsästys on jo alkanut, vedet viilenevät ja kalansaaliit kasvavat. Kaikkiin näihin terveellisiin ja kulinaristisiin villiruokanautintoihin istuvat villivihannekset luonnoltaan ja maultaan.

pieni siankärsämö_p

Kokeile vielä joka paikassa kasvavaa siankärsämöä (ei kukkivasta kasvista vaan tuoreita lehtiä) riistan tai sienen kanssa samaan pannuun! Siankärsämön ryytimäinen aromi sopii hyvin sienien ja riistan kanssa.  Kalaruokiin voit kokeilla vaikkapa sitruunaista ketunleipää, jonka kausi on pitkä – aina huhtikuusta lokakuulle. Sitä löydät metsiköistä, usein kuusien juurilta.

Hortoilu pitkittää kesäloman vaikutusta

Kun työt tai tiukat opiskelut alkavat elokuussa, stressi iskee heti yllättävän kovaa. Jos palaat lomalta suoraan suoritusputkeen, loman vaikutus katoaa muutamassa päivässä. Ota siis niskalenkki stressistä ja jatka hortoilua ja anna luonnon tehdä taikojaan. Hortoiluun liittyvä luontoaika vähentää stressiä tehokuurina tutkimuksienkin mukaan. Jo varttitunti vaikka lähipuistossa voi olla jo merkityksellistä kesälomavaikutuksen säilyttämisen kannalta. Samalla saat huippuravintoa, joka pitää kaiken muun lisäksi suolistosi kunnossa, mikä on oleellista mielialankin kannalta, kun kiire iskee päälle.

Tämä korillinen voikukan lehtiä ja poimulehteä on kerätty tämän vuoden elokuussa paria viikkoa aiemmin niitetyltä kesantopellolta.

Tämä korillinen voikukan lehtiä ja poimulehteä on kerätty elokuussa paria viikkoa aiemmin niitetyltä kesantopellolta.

Yllättävä hyöty: Horta suorastaan nakertaa rasvaa maksasta

Yli miljoonalla suomalaisella on rasvamaksa. Se ei ole vielä hirveä tilanne, mutta siitä on vain askel todella hirveälle tielle. Maksaahan ei voi käytännössä vaihtaa kuten jopa sydäntä. Ja maksa on niin monessa mukana kehosi toiminnassa, että se pitäisi olla stressivaiheeseen mennessä ykköskunnossa. Tässä villivihannekset tulevat avuksi.

Pahimmillaan maksasi kunto on valitettavasti juuri kesäloman jälkeen. Loma ei yleensä lisää liikuntaa vaan vähentää sitä; on kuuma, ollaan terassilla, otetaan aurinkoa, luetaan kirjoja ja kaikkea muuta kivaa. Lomalla ei syödä terveellisesti. Terveellinen on yhtä kuin arkista, työlästäkin ehkä tai puisevaa, ajattelee moni. Niin ei ole jos kokkaa itse herkkuja varsinkin villiraaka-aineista, mutta suurin osa panostaa makkaran grillaukseen, eineksiin, jäätelöön ja muuhun makeaan ja terassipitsoihin. Kyytipoikana ”otetaan vielä yksi”. Onhan loma ja täytyy irrotella!

Raija ja Onni metsässä_p

Irrottelu on hyväksi elämässä mutta tämä kaikki lomaonni on valitettavasti valtava rasite maksalle, joka stressikauden kynnyksellä pitäisi olla huippukunnossa. Hortoiluun liittyvä luontoliikunta yhdessä parantuneen ruokavalion, ruuansulatuksen ja hyvien kuitujen kanssa vievät sinulta äkkiä viisi kiloa. Tällainen pienikin painonpudotus tarkoittaa yleensä että rasva maksasta on poistunut. Hortalla on vielä ekstra sparrausvaikutus maksalle:

1. Lehtivihreä auttaa maksaa erityisesti.
2. Suomalaisen villivihanneksen puhtaus on maailman huippuluokkaa, eli ei lisäkuormaa maksaparalle.
3. Antioksidantit villivihanneksissa ovat härskiintymisen estäjiä, jotka helpottavat maksan töitä oleellisesti.
4. Hortan hyvät mikrobit ohjaavat mielitekojasi maksan ja suoliston kannalta oikeaan suuntaan.
5. Täsmähivenaineet kuten seleeni (erityisesti yllä mainitussa siankärsämössä) auttavat maksaasi.