Polttava nokkonen kesyyntyy herkkusipsiksi

Polttava nokkonen kesyyntyy herkkusipsiksi

Nokkonen eli kansan suussa vihulainen ja polttiainen on todellinen terveyden vaalija. Vihulainen vahvistaa  veremme, luumme ja auttaa myös pitämään lihaksemme ja nivelemme kunnossa. Nokkonen on monessa mielessä ykkönen ja uskon, että jos sillä ei olisi polttavia karvoja, meitä ravintoasioissa viisaammat eläimet olisivat syöneet kasvin jo kauan sitten sukupuuttoon.

Vanha kansa kutsui nokkosta verta puhdistavaksi kasviksi ja käytti sitä milloin keripukin hoitoon tai peräpukamiin milloin kuukautisvaivoihin tai pakkasenpuremiin. Harva tietää, että nokkonen oli ennen tuontipuuvillaa yksi Suomen tärkeimpiä kuitukasveja pellavan ohella.

Tänään vietämme pitkästä aikaa vapaapäivää ja mitäpä muuta hortoilijat tekevätkään vapaalla kuin hortoilevat, kokkailevat ja kehittelevät uusia reseptejä. Monia ihanuuksia on muhimassa. Kokkauksen lomassa piti saada pientä huikopalaa, niinpä pyöräytin uunissa vihulaissipsejä. Valitsin kauniita isoja nokkosen lehtiä ja tällä kertaa jätin varretkin pois. Vauvanokkoset voi käyttää kokonaisina tähän herkkuun.

 

nokkossipsit 2

Huuhtelin ensin pölyt ja pienet öttiäiset nokkosista pois. Surautin kuivaksi salaattilingolla ja asettelin lehdet leivinpaperin päälle pellille. Voitelin sitten nokkoset oliiviöljyllä ja lisäsin päälle sormisuolaa. Ja sitten koko komeus uuniin 150 asteeseen noin 5-7 minuutiksi. Otin vihulaissipsit uunista ulos kun ne olivat oliivinruskeita ja rapsakoita. Sitten vaan suoraan suuhun sellaisenaan. Voi taivas kuinka ihania! Maussa on jopa sardellia ja kaprista…

Kanssahortoilijani ja puolisoni Jouko innostui kokeilemaan vihulaissipsejä myös näkkärin päällä ja maistuivathan nuo ihanuudet siinäkin. Pelti syötiin tyhjäksi alta aikayksikön. Tänään on taas mentävä puskiin, jotta saadaan näitä lisää!

Teksti: Raija Kivimetsä

Lisää innostavia villivihannesreseptejä löydät Hulluna hortaan -kirjastamme tai Raijan teoksesta Villiinny villivihanneksiin – Elinvoimaa ja energiaa luonnosta.

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.