Herkkukapriksia voikukannupuista

voinunnu keraa

Jos olet uskaltautunut jo maistelemaan voikukanlehtiä salaatissa ja munakkaissa, voit vihkiytyä seuraavaksi kasvin muilla osilla herkutteluun. Tiiviit ja napakat voikukannuput ovat meillä Kivimetsässä kotimaista kaprista ja nopeaa pannulla kuulotettavaa herkkua vaikkapa ahvenfileiden tai paistetun lampaanmaito-halloumin kumppanina. Lapsena moni leikki voikukannupuilla ja teki niistä ruokaa, mutta ei...

Nokkonen on miehen armas ystävä

nokkonen

Moni mies hylkii kasviksia ja nimittelee niitä halveksivasti rehuiksi. Lautaselle jätetään kaikki vähänkin vihreään viittaava. Jos kesytetyt ja viljellyt kasvit eivät sytytä, kannattaa miesten kääntää katseensa luonnon ilmaiseen ruoka-aittaan. Sieltä löytää uusia makuja ja myös uutta puhtia miehenä olemiseen. Villivihanneksista, luonnon villeistä superruuista, saa taatusti virtaa...

Villivihannekset ovat herkkua mutta söisitkö ötököitä?

heinasirkka

Nokkosletut ja vuohenputkipiirakka ovat jo monille tuttuja herkkuja. Mutta mitä sanoisit sirkkapannarista tai öljyssä friteerattujen toukkien tai jauhomatojen rouskuttelusta? Nilviäisiä on moni maistellut ja niillä herkutellutkin. Sammakonreisienkään syöminen ei tunnu vastenmieliseltä. Sammakonreisi maistuu monien mielestä kanamaiselta, joten kyllähän se kelpaa useamman lautaselle. Paastonaikaan Kreetalla herkuttelemme usein...

Herkkurieskassa nokkosensiemeniä ja karhunlaukkaa

hortarieska

Kevät etenee kohinalla. Silti tuoreita villiyrttejä ja villivihanneksia saadaan vielä odotella joitakin viikkoja, ennen kuin sesonki pyörähtää käyntiin. Onneksi varastoissa on vielä kuivayrttejä hätävaraksi. Välillä iskee kaipuu lämpimään tuoreleipään, jossa on makua ja ihana suutuntuma. Löhöilin pari iltaa sitten sohvalla ja tunsin leivän kutsun. Menin keittiöön...

Vihattu voikukka on arvostettu salaattikasvi

VOIKUKKA

Aloita tämä kevät avoimin mielin ja opettele rakastamaan kotipihallesi tai mökkitontillesi puskevaa voikukkaa. Kiitä siitä, että pihapiiriäsi kaunistaa todellinen arvokasvi, jota myydään muun muassa Ranskassa, Italiassa ja Kreikassa toreilla ja vihanneskaupoissa. Sinulla on arvokasvia aivan ilmaiseksi. Helpoin tapa aloittaa yhteiselo voikukan kanssa on maistella varhain keväällä...

Hortareseptit kahdeksaan villiherkkuruokaan

tomaatit

Villivihannekset eli rikkausruohot (ennen rikkaruohot) ovat helppoja raaka-aineita keittiössä ja niiden avulla saa loihdittua uusia, eksoottisiakin herkkuja tai nostaa arkiruuan ravintoarvot huippuunsa. Listasimme tähän erilaisia reseptejä innostukseksesi. Ota hortareseptit arkeesi Villivihanneksia on ympärillämme joka puolella ja niiden kerääminen on helppoa mutta kuten sienissä, on tiedettävä tarkkaan mitä tekee....

Tunnetko takapihan superfoodit, villivihannekset?

Raija Kivimetsä.

Villivihannekset ovat kevään herkkuja ja kohta niiden sesonki on käsillä! Tunnetko sinä takapihojen parhaimmat villivihannekset ja villiyrtit? Villivihannekset ovat tunnetusti suuria herkkuja, mutta myös niiden hyvää tekevät ominaisuudet ovat aivan huikeat! Kevään kasvukautta odotellessa tee oheinen testi ja katso, kuinka hyvin tunnistat kuhunkin villivihannekseen sopivan väittämän....

Villivihannesvisan oikeat vastaukset

Hortavisa

1. Mikä villivihannes on verraton raudan lähde ja voi nostaa hemoglobiinit huippuunsa luonnollisella tavalla? Vastaus: Nokkonen 2. Mikä villiyrtti tunnetaan kipuja lievittävistä ominaisuuksistaan? Vastaus: Mesiangervo 3. Tämä villivihannes voi helpottaa naisten vaivoja, kuukautiskivuista menopaussioireisiin. Vanha kansa kutsuu kasvia Neitsyt Maarian viitaksi. Vastaus: poimulehti 4. Tämä villivihannes voi auttaa palautumaan...

Nokkossaganakin uuniversio

nokkossaganaki

Legendaarinen nokkossaganaki on ollut yksi sivustojemme ja Hulluna hortaan -kirjan suosituimpia reseptejämme kautta aikojen. Se on maistunut myös perheen, usein kriittisen, nuorison suussa. Eräänä iltana, kun ei ollut niin paljon aikaa olla lieden äärellä, mieleeni juolahti kokeilla reseptin muunnelmaa uuniruokana. Yleensähän nokkossaganaki on alkuruoka ja naposteltava, mutta...