Hortareseptikilpailun 3. sija! Palak paneer nokkosesta

Hortareseptikilpailun 3. sija! Palak paneer nokkosesta

Nyt vaihtuivat suomalaisperinteiset rieskat ja piirakat eksoottiseen palak paneeriin, jossa nokkonen on pääroolissa! Tämä resepti on helppo peruspohja tehdä ruokaa siitä, mitä löytyy ruokakaapista ja pihamaalta.

Tämä herkullinen Palak paneer ylsi kolmannelle sijalle valtakunnallisessa hortareseptikilpailussa. Reseptin äiti on  Minna Mäkinen Kymentaasta, läheltä Iittiä Kouvolan seudulla.

Minna kertoo tarinansa: “Rakastamme intialaista ruokaa. Joskus sitä on vaan pakko saada. Eräänä tällaisena iltana pakkasesta löytyi nokkosta ja itse tehtyä vuohenjuustoa, kaapista pyreepurkki ja jääkaapista kermaviiliä. Näistä aineksista aloimme tehdä palak paneeria, ja maku yllätti koko perheen. Nyttemmin tämä resepti kuuluu lemppareihimme.”

 

Tuomaristo kommentoi reseptiä:

– Nokkosen ja garam masalan liitto on mainio oivallus: villi suomalainen nokkonen kohtaa kuuman intialaisen. Nokkosen määrää voi vähentää, ja halutessaan voi lisätä aavistuksen sitruunaa, joka hapollaan nostaa nokkosen ja garam masalan makuharmonian paremmin esiin.
– Nopea ja helppo valmistaa
– Runsas hortan käyttö istuu tähän reseptiin hyvin
– Voi hyödyntää arkiruuassa, tarpeeksi yksinkertaiset aineet, joita voi vaihdellakin
– Riisin voi hyvin vaihtaa kvinoaan
– Maku lempeä ja rakenne kiva, sopii myös lapsille
– Makua voi “tulistaa” mausteilla ja varioida muullakin hortalla kuin nokkosella
– Hieno idea tehdä intialaissävytteistä “horta cross kitcheniä”

Näin teet palak paneerin nokkosesta

2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 prk kermaviiliä
300-500 g nokkosta ryöpättyä ja hienonnettuna (osan voi korvata pinaatilla tai muulla hortalla)
pieni tölkki tromaattipyrettä
1 tl garam masalaa
1/2 tl mustapippuria
suolaa
kotijuustoa tai leipäjuustoa paketti
voita tai öljyä paistamiseen

Valmistus

Laita basmatiriisi tulemaan. Kuullota sipuli pannulla rasvassa, lisää garam masala, valkosipuli ja tomaattipyree. Anna paistua hetki. Lisää kermaviili ja nokkonen. Mausta muistaen juuston mahdollinen suolaisuus. Lisää lopuksi juusto kuutioina.

Näistä lähdetään liikkeelle. Juustona leipäjuustoa, mutta Minna ehdottaa reseptissään myös kotijuustoa. Hortoilijat lisäisivät suositukseksi tähän reseptiin myös halloumin.

Kun sipulit on pilkottu ja kuullotettu, niihin lisätään garam masala ja tomaattipyre.

Seuraavaksi lisätään nokkonen ja kermaviili. Pannu kannattaa pitää aika pienellä lämmöllä. Hortoilijat lisäisivät nokkosen joukkoon vielä hiukan sitruunaa tai viinietikkaa ja sitruunapippuria pannuun muhimaan ennen kermaviilin lisäämistä.

Lopuksi lisätään juustokuutiot.

 

Nokkonen sopii monenlaiseen kokkaukseen. Oletko jo maistanut nokkos-saganakia?

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.